Aselsan , 1974'lerden sonra ülkemize uygulanan silah ambargosuna karşı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme ihtiyaçlarının milli ve özgün olarak karşılanması amacıyla kurulmuştur.

42 yılı geride bırakan Aselsan , 14 Kasım 2017 günü Borsa İstanbul'da işlem gören şirketleri (Garanti Bankası'nı geride bırakarak) 44,2 milyar lirayı aşan piyasa değeri geride bırakarak ilk sırada yer aldı.

Bir gün sürecek olan bu liderlik, ülkemizde bankacılık sektörünün işgal ettiği ilk sıralara bir Türk teknoloji firmasının yükselmesi açısından çok ama çok önem taşıyordu !..

Aselsan'a değinmişken kurucu genel müdürü ve 2000 yılına kadar genel müdürlüğünü yapan M.Hacim Kamoy'u anmadan geçmeyelim.

  1. Hacim Kamoy, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Bölümü'nden mezun oldu, yüksek lisans çalışmasını da 1946-1948 yılları arasında İngiltere'de tamamladı. Kamoy, bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra ilk kamu görevine Türk Hava Yolları'nda başladı ve 1954 yılında THY Yeşilköy Uçak Tamir ve Revizyon Tesisleri'ni kurdu. Çeşitli tarihlerde PTT ve TRT kurumlarında da çalışan Kamoy, 1976 yılı başında, Türk Kara Kuvvetleri'ni Güçlendirme Vakfı öncülüğünde kurulmakta olan Aselsan'ın genel müdürlüğü görevine atandı. Kamoy, emekli olduğu 2000 yılına kadar, Aselsan'da sürdürdüğü genel müdürlük ve yönetim kurulu üyeliğinin yanı sıra THY, Roketsan ve TRT gibi kurumların yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu.

M.Hacim Kamoy'un teknoloji politikası 'silahlı kuvvetlerimizi dışa bağımlılıktan kurtarmak' olan ilkesine uygun olarak ;

- Savunma sanayisinde tasarım ve teknolojisinin önemli olduğu,

- Kimsenin, kendisine rekabet üstünlüğü, gizlilik, güvenilirlik vb. özellikleri sağlayanbir teknolojiyi başkasına vermeyeceği ,

- Kritik teknolojilerin devletlerin kontrolünde oluşu nedeniyle transferlerinin mümkün olmayacağı, dolayısıyla teknolojiyi "ulusal olarak üretmek" gerektiği ilkelerine dayanmaktaydı.

Hacim Kamoy, Aselsan'da, gerektiğinde yabancı teknolojilerden yararlanmayı da öngördü. Ancak, bu durumda da ASELSAN, satın alınan teknolojiyi özümseyerek tasarım yeteneği kazanmayı ve bu teknolojiyi kendisi de geliştirebilme yeteneğikazanmayı amaçladı. Dolayısıyla, Hacim Kamoy, Aselsan'da, tamamıyla bir UlusalTeknoloji Politikası izledi.

ASELSAN, Hacim Kamoy yönetiminde, ilk üretimini gerçekleştirdiği 1980 yılındanitibaren geçen 20 yıl içinde, 115 dolayında cihaz ve sistem üretti. Bu ürünlerin 95 adedi tamamen ASELSAN'da Türk mühendisleri tarafından, üniversitelerle de işbirliği yapılarak tasarlanmış ve geliştirilmiş, ileri teknolojili özgün ürünlerdir. Bu ürünlerin hepsi dünyadaki emsallerinin en iyilerinden olup, rekabet gücü yüksek, dışa bağımlılıkları az, bazıları dünyada ilk defa Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan veya kullanılacak olan ürünlerdir. Frekans Atlamalı Telsizler, Elektronik Harp Sistemleri, Kara Gözetleme Radarları, TASMUS Taktik Saha Muhabere Sistemi, Kaideye MonteliStinger ve Termal kamera sistemleri bunlardan bazılarıdır.

Hacim Kamoy, Aselsan'da olmayan teknolojileri üniversitelerimizin de desteğiyle Aselsan mühendislerince üretilmesini, yabancıteknolojilerden faydalanmanın yararlı olacağı durumlarda bu teknolojilerin satın alınıp

Aselsan ARGE laboratuvarlarında özümsenerek, bir üst düzeyde yeni türev teknolojiler üretme yeteneğinin kazanılmasını teknoloji politikası olarak benimsedi, uyguladı ve başarılı oldu.

Çok karmaşık haberleşme sistemleri, sensör sistemleri, komuta-kontrol sistemleri, havasavunma sistemleri ve daha nice sistemler ASELSAN'da Türk mühendisleri tarafından geliştirildi, Türk teknisyen ve işçilerince üretilerek TSK'nın hizmetine verildi. Türkiye açısından hemen hepsi yeni ve bir ilk olan bu sistemleri geliştirmenin hemen hemen bütün riski de M. Hacim Kamoy tarafından üstlenildi. (*)

Rahmetle, minnetle anıyorum M.Hacim Kamoy'u .

Tarih boyunca kazananların hep teknoloji sahipleri olduğunun altını çizerek, teknoloji yoğun ve katma değeri yüksek ürünler/hizmetler üretebilmenin önemini tekrar tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum.

Sağlıcakla

Aytekin ZİYLAN, E. Mu. Tuğgeneral , M.Hacim KAMOY