Ticaret Savaşları, ticaret var olduğundan buyana hiç bitmedi , bitmeyecek.

Geçmişte ülkelerin çıkarları doğrultusunda dünya ticaretine yön vermeleri ikili anlaşmalar, çoklu ortaklıklar ve konsorsiyumlar şeklinde oluyordu. NAFTA , Avrupa Birliği , Şangay İşbirliği Örgütü , Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı , Trans Pasifik Ortaklığı vb. Günümüzde ise ABD Başkanı Donald Trump'ın uluslararası ticarete ilişkin seçim kampanyası sırasında ifade ettiği radikal önlemlerin bir bölümünü uygulamaya koyarak başlattığı korumacı politikalar ile ticaret savaşlarında farklı bir eşiğe geçildi.

ABD Uygulamaya Başladı

ABD yönetimi, Çin'den ithal edilen ürünlere yüzde 25 ek gümrük vergisini uygulamaya resmen başlayarak ek vergili sisteme geçti. Çin'in savunma, havacılık ve imalat sektörlerini hedef alan yüzde 25'lik ek gümrük vergisi, nükleer reaktörler, gaz türbinleri, hava ve gaz sıvılaştırıcı makineler, fırınlar ve ticari bulaşık makineleri gibi 34 milyar dolar değerindeki 818 ürünü kapsıyor. 16 Milyar dolar değerindeki 300'e yakın ürüne ek vergi içeren ikinci bölümün ise bu ay yürürlüğe gireceği ifade ediliyor.

ÇİN Gecikmedi

Çin de, ABD'nin bazı ihraç ürünlerine getirdiği ilave gümrük tarifelerine karşılık, ABD'den ithal ürünlere tarife artışına gideceğini duyurdu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hu Çunhua, ABD'den ithal ürünlere yönelik mütekabil tarife artışlarının 'anında yürürlüğe gireceğini' açıkladı. Pekin yönetimi daha önce ABD'nin tarife artışı kararına karşılık olarak aralarında domuz eti, soya fasulyesi, elektrikli otomobil ve viski gibi ürünlerin olduğu 34 milyar dolar değerindeki ithal kalemine ilave gümrük vergisi getireceğini açıklamıştı.

Rusya'da Hamle Yaptı

ABD'nin ekonomik yaptırımlarından payını alan (ABD'nin Rus çelik, alüminyum ithalatına ek gümrük vergisi uygulaması sebebiyle zararın 537 milyon dolar civarında olduğu ileri sürülüyor) Rusya'nın Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Maxim Oreshkin yaptığı açıklamada, ABD'den ithal edilen yol yapım ekipmanı, petrol ve gaz ekipmanı, metal işleme enstrümanları ve sondaj ekipmanı ve fiber optik malzemelere yüzde 25 ile 40 arasında ek gümrük vergisi uygulayacaklarını açıkladı.

Avrupa Birliği Temkinli

Avrupa Birliği, Hindistan, Çin ve ABD'nin milli güvenlik sebeplerini ile sürerek aldığı ithal mallara gümrük vergisi artışı yapması sebebiyle Dünya Ticaret Teşkilatına şikayet başvurusu yaptı.


Brexit Süreci Devam Ediyor

İngiltere, 2016 yılının haziran ayında yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart 2017'de de Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı. İngiltere'nin 29 Mart 2019 tarihinde AB'den resmen ayrılacağı, bunu takip eden geçiş döneminin de 2020 yılı sonunda biteceği öngörülüyor. Brexit konulu İngiliz Hükümeti Bakanlar Kurulu Toplantısında Avrupa Birliği'ne (AB) 'Mallar için serbest ticaret bölgesi' teklif edilmesi kararlaştırıldığı açıklandı.

Bizleri yakından ilgilendiren ve nasıl etkileyeceğini henüz kestiremediğimiz dünya ticaret savaşlarını iyi analiz ederek doğru yerde durmayı becerebilirsek, gelen fırtınanın enerjisinden yararlanma imkanımız olacaktır.

DAMSAN Yatırıma Hazırlanıyor

Dışarıdaki savaşlar devam ederken Samsun'da Bafra OSB'de anahtar teslim balık işleme tesisleri imalat ve montajı , gemi yapımı ve araç üstü ekipmanlar üretimi dalında faaliyet göstermekte olan Damsan, İlkadım ilçemizde yatırıma hazırlanıyor. Yatırımın konusu Mobil ve Kreyn Türü Vinç üretimi. Bölgede üretim açığını gören ve satış kanalları ile ürünlerini kullanıcıya ulaştırabileceğini hedefleyen firma 66 dönüm açık arazi üzerine yapmayı planladığı yatırımda 10 milyon TL'lik sabit yatırım yapmayı öngörüyor.

Samsun'da Akıllı Telefon Üretilecek

Reeder Markası ile ürünler geliştiren Selekt Bilgisayar firması Samsun'da kurduğu operasyon merkezinde , Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) desteği ve Çin'li üretici ortağı ile 2019 yılında 300 bin adet cep telefonu, 200 bin adet tablet, 100 bin adet akıllı saat üretmeyi hedefliyor.

Her iki yatırımın da katma değer bakımından ülke ortalamasının üstünde ürünler olmasının altını çiziyor, imalat sanayimize yönelik yatırımlar ile Samsunumuzun gelişimini sürdürülebileceğini hatırlatıyorum.

Sağlıcakla

Kadir GÜRKAN