Ticaret Savaşları, Avrupa Birliği ve Çin'in hamleleri derken bir haftayı daha geride bıraktık. Türbülanslı bir hava akımının içerisinde bilmediğimiz, bilemediğimiz bir fırtınanın merkezine uçan uçak durumundayız. Emniyet kemerlerimiz takılı , gözümüz camda kulağımız kaptanda !...

Avrupa Ekonomimizi Yakından Takip Ediyor

AB, Türkiye'de yatırım yapan birlik üyesi ülkelere ait firmaların karşılaşabileceği olumsuzlukların yaratacağı kelebek etkisinden ve ekonominin bozulması durumunda mültecilerin yol haritasının değişerek birlik ülkelerine yönelmesinden dolayı ciddi bir endişe duyuyor. Birlik yetkilileri bunu her defasında basınla paylaşırken sık sık Türk Ekonomisine dem vurarak yanında oldukları mesajını veriyorlar. Diğer yandan ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarında pazar kaybının önüne geçebilmek için model arayışları ajandalarında yerini almış durumda.

ABD Yaptırımlara Devam Ediyor

Var olan sistemi kuran ve sistemin açıklarını çok iyi yöneten ABD Çin'e yönelik yeni yaptırım paketlerini uygulamaya sokmaya devam ediyor. Uluslararası anlaşmalardaki taahhütlerini yerine getirmediği gibi birçok anlaşmayı kendi politikaları doğrultusunda revize edebilmek için tarafları zorluyor.

Çin Sakin ve Yol Haritasına Bağlı Hareket Ediyor

ABD'nin yaptırımları karşısında sert tepkiler vermeyen Çin, süreci sakin ve kendi yol haritasına bağlı olarak yönetiyor. Afrika, Orta Doğu yatırımlarını artırarak devam ettiren Çin'in Bir Kuşak Bir Yol 'İpek Yolu' projesi kapsamında Türkiye ile yakınlaşması, gelişmişlerin iki ülke işbirliğini bozmaya yönelik girişimlerinin de gündeme getirmesi riskini taşıyor.

Akılda Kalanlar

Geçen haftanın akılda kalan, bizleri mutlu eden ekonomi haberlerinin başında havlupan ve radyatör üreticisi Zehnder Group tarafından Manisa'da kurulan ve ilk etapta 220 kişinin istihdam edileceği fabrikanın açılışının yapılmış olması oldu. 20 Milyon Avroluk bir yatırımla hayata geçirilen fabrikanın üreten ekonomiye katkı sağlayacağına inanıyorum. Çektiği dış yatırımlarla Manisa'yı küresel bir üretim merkezi konumuna taşımaya gayret eden Manisa İli Yöneticilerini ve halkını da ayrıca tebrik ediyorum. Yerinde incelenmesi ve takdir edilmesi gereken bir çalışma örneği oluşturuyorlar.

Yine sevindirici bir haber ilimizden geldi. Samsun'un Havza ilçesine 10 milyon euroluk yatırım yapacak Eurocast Döküm Sanayi AŞ'ye Havza Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yer tahsisi yapıldı. Haber üzerine ilgili ve yetkililere ulaşarak detaylı bilgi almaya çalıştım ancak sağlıklı bir bilgi alamadım. Umarım yatırım gerçekleşir, üreten Samsun'un gücüne güç katar.

Üzerinde Durulması Gerekenler

Geçen hafta, ülkemizin ayakkabı üretim ve satışı yapan duayen firmalarından peş peşe gelen konkordato açıklamaları ekonomi çevrelerini endişelendirirken, metal ambalaj ve plastik enjeksiyon üretimi yapan Eminiş Ambalaj firmasının KAP'a yaptığı açıklamayla konkordato ilan etmesi tedirginliği artırdı.

Hukuk teriminde konkordato; bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları konusunda kendi aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan anlaşmaya denir. Konkordato, batık şirketlerin alacaklılara borcunun ödenmesi için var olan bir sistemdir. Konkordato müessesesi borçlarını ödemede zorlanan şirket ve kooperatiflerin, bir kısım borçlarından kurtularak borçlarını ödeyebilir duruma getirmeleri için uygulanan bir müessesedir.

Duran Varlıklar, Verimlilik ve İnovasyon

Acil Durum Planımızın başköşesinde Duran Varlıklarımızı Dönen Varlıklara kanalize edebilmek, her alanda verimliliğe yönelik uygulamalar yapmak ve inovasyona her zamankinden daha çok yoğunlaşmak geliyor.

Sağlıcakla

Kadir GÜRKAN