İşgallerin, düşman çizmesinin ,yokluğun ve yoksulluğun Türk vatanında Türk Milletinin canına tak ettiği bir dönemde ,Atatürk ve silah arkadaşları Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıktı.19 Mayıs 1919 sabahı Atatürk ve Silah arkadaşları Samsun'da karaya ayak basarak Türk Milletinin kaderini değiştirecek özgürlük ve bağımsızlık meşalesinin ilk ateşini yaktılar. Hepsi çıktıkları bu zor yolu başarıyla tamamlayacaklarına çok inanmıştı. Bu yoldaki milli kurtuluşun Türk Milletinin azim ve kararlılığının güzel bir eseri olacağını biliyorlardı. Bu yüzden Atatürk ve silah arkadaşlarına kurtuluş yolundaki kutsal mücadelesinde ilk halk desteğini Samsun halkı verdi. Atatürk ve silah arkadaşları artık işgale çaresiz boyun eğmiş İstanbul hükümetinin değil, kurtuluşa susamış Türk Milletinin yanındaydı. Türkiye'yi işgalden Türk Milletinden başkası kurtaramazdı.

İstanbul'daki İşgal güçleri Atatürk'ün ve silah arkadaşlarının Samsun'a çıkmasından hiç hoşnut değillerdi. Ama ellerinden de bir şey gelmiyordu. Milli Kurtuluş yolundaki ,o kutsal özgürlük ateşini kimsenin söndürmeye gücü yetmeyecekti. İşgal güçleri ne kadar donanımlı ve güçlü olurlarsa olsunlar günü geldiğinde arkalarına bakmadan gideceklerdi ya da bu topraklarda kurda kuşa yem olacaklardı. Çünkü Atatürk ve Silah arkadaşları Türk halkının desteğini her adımda yanlarına almayı başaracak şekilde hareket ediyorlardı. Samsun Atatürk ve Silah arkadaşları için Anadolu'ya açılan güvenli bir kapıydı. O kapı yüzlerine hiç kapanmayacak her adımda kendilerine açılacaktı öyle de oldu. Amasya ,Sivas ve Erzurum bunun izleriyle doludur. Hiç şüphesiz Samsun Ulusal Kurtuluş savaşımızın başarıyla sonuçlanmasında mihenk taşı olmuş önemli bir şehrimizdir. Bu yüzden 19 Mayıs 1919 Samsun'da özgürlük ve bağımsızlık ateşinin yakıldığı önemli bir tarihtir.19 Mayıs'ı ,Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını bunun için unutmuyoruz ,bunun için başımızın tacı yapıyoruz. Eğer Atatürk ve silah arkadaşları bu kutsal yola baş koymasalardı ,ne olurdu diye düşünmek bile istemiyoruz. Özgürlüğümüzü ve bağımsızlığımızı daha güçlü sürdürmek istiyorsak Atatürk'ün önderliğinde milletçe kazandıklarımızın kıymetini bilmek zorundayız .Bunun için 19 Mayıs 1919 tarihini asla unutmayalım ve unutturmayalım.

Özgürlük ve bağımsızlık kolay kazanılmıyor. Her savaşın bir bedeli ,her mücadelenin bir lideri var.Gazi Mustafa Kemal Atatürk , silah arkadaşları ,şehit ve gazilerimiz Ulusal Kurtuluş Savaşımızın hem lideri ,hem bedel ödeyenleri olmuştur. Bunun için 19 Mayıs ruhu önemlidir. 19 Mayıs ruhu sayesinde bugün Şanlı Türk bayrağı gönderinde özgür ve bağımsız dalgalanıyor. Çünkü 19 Mayıs ruhu Türk Topraklarının işgal edilemeyeceğini ,Türk Milletinin özgürlük ve bağımsızlığından vazgeçmeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir. Bundan asla taviz veremeyiz. Aynı ruh ve aynı inançla ,özgürlüğümüze ve bağımsızlığımıza sahip çıkan Türk Milleti olarak bu coğrafyada sonsuza kadar var olacağımızın teminatı olan gençlerimize armağan edilmiş olan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı hepimize kutlu olsun. Özgürlük ve bağımsızlık meşalemiz bu coğrafyada hiç sönmesin. Başta Atatürk olmak üzere ,silah arkadaşlarına ,şehitlerimize ve gazilerimize minnettarız. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Atatürk ve silah arkadaşlarının, bütün şehit ve gazilerimizin önünde bir kez daha saygı ile eğiliyoruz.19 Mayıs ruhunu unutmuyoruz.

AYHAN HAMLI SAMSUN