Akşam Sofrası Kararsızlarına Menü – Tencereden Fırına Doyuran Dörtlü
Akşamüstü saat beş gibi mutfağa girip dolaba bakan çok kişi var. Dün makarna vardı, bugün farklı bir şey olsun diyenler genelde aynı noktaya geliyor. Çorba olsun, ana yemek doyursun, yanına patates yakışsın, üstüne de tatlı gelsin. Daha önce misafir geldiğinde yapılan bu menü, normal bir akşamda da epey kurtarıcı.
İlk Kaşık – Ezogelin Tencerede Kaynıyor
Ezogelin çorbası mutfağın havasını hemen değiştiriyor. Soğan kavrulurken çıkan koku çocukken anne evini hatırlatıyor. Mercimek, bulgur, pirinç… Hepsi bir araya gelince tok tutan, içi ısıtan bir çorba oluyor. Daha önce düdüklüde yapanlar bilir, kısa sürede hazır oluyor ama lezzeti uzun uzun kaynamış gibi.
Tavanın Yıldızı – Ev Köftesi
Köfte evde yapıldığında başka oluyor. Hazır köfteyle kıyaslanmaz bile. Soğanı biraz fazla kaçıran da var, kimyonu az seven de. Dinlenmiş köfte tavaya girince sesinden belli ediyor kendini. Geçmişte mangal planı iptal olan akşamlarda bu köfte çok kurtarmıştır.
Yanına Ne Gider? Patates Tabii
Baharatlı patates fırında olunca vicdan da rahatlıyor. Kızartma tadı var ama yağ kokusu yok. Biberiye girince iş değişiyor, evde lokanta havası oluşuyor. Köftenin yanına koyunca tabak dolu duruyor.
Sona Tatlı Bırakanlara – Kadayıf Sarma
Akşam yemeğinden sonra çay kondu mu, tatlı şart oluyor. Kadayıf sarma biraz uğraştırıyor ama yiyen herkes farkı anlıyor. Şerbeti yerinde olursa ertesi gün bile güzel kalıyor, daha önce yapanlar bunu iyi biliyor.
Bu menü kalabalık sofrada da olur, ev halkına da yeter. Akşamı kurtaran cinsten.


