Hepimiz hayatta daima mutlu olmayı isteriz ve güzelliklerin bizi bulmasını dileriz. Hayatımızda inişler olduğu gibi çıkışlar, üzücü şeyler olduğu gibi mutluluk verici şeyler de yaşarız. Bunun yanı sıra kendimizi mutlu hissedebilmenin yöntemlerinden birisi de vücudumuzdaki serotonin oranını yükseltmek. Serotonin genellikle mutluluk hormonu olarak da biliniyor fakat mutluluk salgılamasının yanı sıra vücudumuzda daha birçok görevi üstleniyor. Serotonin Nörotransmitter sinir taşıyıcı kimyasal ve önemli bir hormondur. İşte Serotonin vücudumuzda ne işe yarar sorusuna verilebilecek bazı çarpıcı cevaplar şu şekildedir...
Ruh Halini Düzenler
Serotonin hem beyinde hem de bağırsaklarda bulunur ve vücuttaki birçok önemli süreci etkiler. Mutluluk, huzur ve tatmin duygularıyla doğrudan ilişkili olduğu düşünülür. Düşük serotonin ise vücudumuzda depresyon ve anksiyete ile bağlantılıdır.
Uyku Düzeni
Serotonin Melatoninin yani uyku hormonunun üretiminde rol alır. Dolayısıyla serotonin sağlıklı bir uyku düzeni için gereklidir.
İştah ve Sindirim
Serotoninin en büyük görevlerinden birisi de mide ve bağırsak hareketlerini düzenlemesidir. Serotoninin yaklaşık %90'ı bağırsaklarda yer alır.
Bellek ve Öğrenme
Beyindeki serotonin konsantrasyon ve öğrenme süreçlerinde rol alır. Bu anlamda öğrenmeyi hızlandırabilir ve işlerimize daha iyi odaklanabilmemizi sağlayabilir.
Kısacası mutluluk hormonu olarak da bilinen serotoninin vücudumuzdaki görevleri oldukça fazladır. Vücudumuzdaki serotonin hormonunu artırabilmek için ise düzenli egzersiz yapmalı, gün ışığına çıkmalı ve yumurta, peynir, muz, ceviz, badem gibi yiyecekler tüketmeliyiz.