Alzheimer Derneği Samsun Şubesi Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Alparslan Şahin, 21 Eylül Dünya Alzheimer Farkındalık günü dolayısıyla açıklama yaptı. Şahin, hastalığın hafife alınmaması gereken ciddi bir hastalık olduğunu ifade etti.

60 YAŞINDAN SONRA

Alzheimer hastalığı sıklıkla 60 yaşından sonra başladığını kaydeden Prof. Dr. Şahin, "Bunamanın, diğer adıyla demansın, en sık nedeni; yakın zaman önce olan olayların unutulması. Zamanla uzak geçmiş de unutulmaya başlıyor. Tüm hastalık süreci 10-15 yıl civarında. 'İsimleri eskisi gibi aklıma getiremiyorum, dilimin ucuna geliyor ama bir türlü söyleyemiyorum, yemek yaparken yanmasın/altı tutmasın diye başında beklemem gerekiyor, pazara gittiğimde mutlaka bir şeyleri eksik alıyorum, eşyalarımı nereye koyduğumu unutuyorum, namazda hangi rekatı kıldığımı karıştırıyorum, okuduğum şeyler aklımda kalmıyor, belleğim eskisi gibi değil' gibi ifadeler hastalığın ilk evrelerinde sıklıkla duyduğumuz yakınmalar" diye konuştu.

İHMAL ETMEYİN

Türkiye'de yaklaşık 600 bin Alzheimer hastası olduğunu belirten Prof. Dr. Şahin, "Her 3 saniyede bir hastaya demans tanısı konuluyor. Son yıllarda hastalığın daha yaygınlaştığına dair bir gözlemimiz var. Bu yaşam süresinin uzamasına bağlı olabileceği gibi yaşam koşullarının kötüleşmesine de bağlı olabilir; organik beslenme tarzından uzaklaşılması, hava kirliliği, gürültü kirliliği, çevresel sorunların artması, kilo problemleri, uyku düzensizlikleri, bedensel ve zihinsel aktivite azlığı başlıca etkenler olabilir. Ekonomik olarak da maliyetli bir hastalık olduğunu vurgulamak gerek. Alzheimer hastalığı için tüm dünyada yılda 1 trilyon dolar harcanıyor. Ailesinde Alzheimer hastası olanların hastalığa yakalanma olasılığı da daha yüksek. Şu an için hastalığı tamamen iyileştiren bir tedavi yok ancak bu konuda oldukça fazla çalışma yürütülüyor. Bazılarına bizim de katıldığımız bu çalışmalarda özellikle erken evrede ilaçların etkili olduğuna dair bazı sonuçlar var. Bu konu önümüzdeki yıllar içinde daha da netlik kazanacak. Son olarak özellikle orta yaşlarda unutkanlığı olan kişilerin bunu ihmal etmemesi gerektiğini, her unutkanlığın Alzheimer hastalığı göstergesi olmadığını, ama mutlaka nedeni olduğunu ve incelenmesi gerektiğini vurgulamak isterim" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU