n
n
n Avrupalı devletler Haçlı Seferleriyle elde edemedikleri sonucu, özellikle İkinci Viyana kuşatmasından sonra amaçlarını Şark Politikası adı altında gerçekleştirmeye çalışmışlardır.
n
n ‘Şark Politikası’nın tarihi temelleri ve stratejileri(1071- 1683) şöyle olmuştur:
n
n a-Türkleri Anadolu’ya sokmamak,
n
n b-Türkleri Anadolu’da durdurmak,
n
n c-Türklerin Rumeli’ye geçişini önlemek,
n
n d-Türklerin Balkanlar üzerinden Avrupa içlerine doğru ilerleyişlerine engel olmak.
n
n Bilindiği gibi bunların tersi olmuş ve Türkler engellenememiştir.
n
n Ancak Avrupalılar , özellikle İkinci Viyana kuşatması sonrasında toparlanmış ve kendi aralarında oluşturdukları ittifaklarla Osmanlı’ya saldırmışlardır.
n
n 1683 yılına kadar Avrupalılar savunmada , bizler ise taarruzda idik. Ancak bu tarihten sonra onlar taarruzda , bizler ise savunmaya geçtik.
n
n Avrupalı devletler (Batılılar), bu tarihten sonra yönetimimiz altında bulunan azınlıkları hep kışkırtmış, onları isyan ettirerek desteklemiştir. Örneğin; Sırp, Yunan ve Ermeni isyanları hep Avrupalı devletlerin kışkırtmaları sonucu meydana gelmiştir.
n
n Avrupalı devletlerin Ermeni davalarının stratejisini üç aşamada gerçekleştirmek istemişlerdir:
n
n Birinci aşama, Ermenilerin imtiyazlı bir topluluk haline getirilmesi,
n
n İkinci aşama, muhtar bir Ermenistan’ın kurulması,
n
n Üçüncü aşamada ise, Ermenistan’ın bağımsızlığının sağlanmasıydı.
n
n Avrupalılar bu stratejide anlaşmış ancak, her birinin amacı farklıydı.
n
n Rusya, sıcak denizlere inmek; İngiltere , Rusya’nın güneye sarkıp sömürgelerine giden yola engel olmaması ; Fransa ise Ortadoğu’da bazı stratejik yerlerin korunması ve dini (mezhep) kaygılar için Ermenileri savunmakta ve desteklemekteydi. Avrupalı devletler dün yapamadıklarını bugün farklı şekilde fakat, aynı haçlı ruhu ile yapmaya çalışmaktadır.
n
n 1815 Viyana Kongresi’nden sonra Avrupalı devletler, bu tür politikaları hep uygulayagelmişlerdir.
n
n Selam ve sevgi ile