Geçen haftanın son mesai günü benim için müthiş keyifli bir gün oldu. Paylaşmaktan da aynı keyfi alacağım bir gün. Güzel bir havada, pırıl pırıl gençler, her biri diğerinde daha zarif, daha kibar ve alabildiğine heyecanlı genç öğretmenler ve dostlarla birarada bir gün geçiririm de nasıl keyif almam ki?..

Emekli Albay Atilla Çilingir bu topraklarda doğmuş bir Kıbrıs gazisi. Kanını 1974 harekatında yavru vatan topraklarına akıtmış, kaleminin mürekkebini ise anavatanın derdi ve çözüm yollarında tüketiyor. Yazıyor, yayınlıyor ama bununla yetinmiyor, bu ülkenin evlatlarının okuması için çalışıyor, çabalıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu bir grup mühendisle biraraya gelmişler, kendi kazançlarından köylere, kasabalara şimdiye kadar on kütüphane kurmuşlar. Sadece rafları yapmakla yetinmiyorlar, kitaplarını da temin ediyorlar. Dahası kimi yerlerde bilgisayar odası da ekliyorlar yaptıklarına. Atilla Çilingir kitaplarının telif gelirlerini tamamen bu hizmete ayırmış.

Atilla Çilingir, geçen hafta on birinci kütüphanesini doğduğu topraklarda, Tekkeköy İlçesi'nin Büyüklü Mahallesi Ortaoku'lunda açtı. Bana güzel bir günü yaşatan eğitime yapılan bu katkıydı. Sadece kütüphane değildi açılan, harika bir bilgisayar odası ve sistem ağı da kurulmuştu.

Atilla Çilingir ile Büyüklü Ortaokulu yönetimi arasındaki irtibatı Atatürkçü Düşünce Derneği Samsun Şubesi Başkanı Dr. Işık Özkefeli sağlamış, beni de kendileri haberdar etti bu güzel ve hayırlı girişimden. Mutluluğu görülmeye değerdi. Böylesine hayırlı bir işe vesile olan bir insan, hele de Işık Özkefeli gibi kitap dostu, bilim aşığı bir insan nasıl mutlu olmaz ki?

Bu kentte bir yerde sanat, dost sohbeti ve kitap ve bir de iyi işler yapan bir eski asker olur da Dr. Naci Şen orada olmaz mı? Atilla Çilingir'le okul arkadaşıymış. Giderken Birsen Yörük Çalışkan Hanımefendi ve bizim mesleğin yüz aklarından Gülsüm Atik'le şen şakrak bir sohbet şansı yakalamıştım. Dönüşte de Dr. Naci Şen ve örnek bir insan, eğitimci, yazar ve şair Kazım Memiç ile kültür ve sanat üzerine konuşma şansı yakaladım.

Sayın Çilingir, açılış konuşmasında iki yıl sonra bir başka ilçe ya da bir başka beldede yine böylesine bir açılışta biraraya geleceğimizin müjdesini verdi. Ölmez de sağ kalırsam inşallah, o iki yılı iple çekeceğim ve hangi ilçe ya da hangi belde olursa olsun, orada olacağım.

Teşekkürler Sayın Çilingir böylesine güzel ve hayırlı bir işe imza attığınız için. Teşekkürler Sevgili Dr. Işık Özkefeli, böylesine güzel bir işten beni haberdar ettiğiniz için. Ve bir teşekkür de Büyüklü Ortaokulu Müdürü ve öğretmenlerine zarif tavırlarından, muhteşem ev sahipliklerinden ama daha önemlisi yetiştirdikleri o pırıl pırıl çocukların gözlerinde yansıyan ışıklardan dolayı.

TEBRİKLER BU BEŞ FİRMAYA

Beş kurumsal yapı, bu kentin yüz akı ve gururu beş sanayi kuruluşu. Yeşilyurt Demir Çelik, Ulusoy Un, Borsan Elektrik, Yılmaz ve Karaçuha Fındık. İstanbul Sanayi Odası'nın 'İlk 500 Firma' listesine artık abone oldular ve bu yıl yine girdiler.

Kendilerini yürekten kutluyorum. Kutlamamın temelinde yakaladıkları istikrar yatıyor. Artık herkes anlamıştır sanırım; bu başarı gelip geçici bir başarı değil, uzun yılların emeği, bilgisi ama onlardan da önemlisi piyasada haklarında oluşan müspet imajın ve güvenin eseridir. Kendilerini yürekten kutluyor ve her yıl biraz daha yukarılarda görmeyi diliyor ve göreceğimi umuyorum.