Dün bu kentte 'kurtuluşun ve kuruluşun' ihtişamını musikinin ve raksın eşliğinde ruhumda duya duya, içime sindire sindire yaşadım.

Türk tarihi baştanbaşa bir destandır, baştanbaşa bir sanat. Gece Yahya Kemal Beyatlı'nın 'Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik/Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik/Ak tolgalı beylerbeyi haykırdı: İlerle/Bir yaz günü geçtik Tuna'dan kafilelerle' dizeleriyle başladı ve bir baştan bir başa Rumeli'yi ve Anadolu'yu aldı Büyükşehir Belediye'si Kültür Merkezi'ne taşıdı.

Samsun'da Samsun türkülerini dinlemek her zaman güzeldir ama bir de Milli Mücadele'nin 100'üncü, Cumhuriyet'in 96'ıncı yıl dönümünde ikisini birden anarak dinlemek çok daha anlamlı, çok daha güzeldir. Yamadan gel yamadan, Çarşamba dedikleri, Çarşambayı sel aldı ve Evlerinin önü bir büyük orman, sadece beni değil salondaki herkesi hem duygulandırdı hem gururlandırdı. Samsun'un mayasında sanatın ve hele de musikinin ağırlığı çok başka.

Türkiye Barolar Birliği Türk Halk Müziği Topluluğu'nun Etimesgut'lu seymenler eşliğinde sunduğu Kurtuluş Oratoryosuydu sahnelenen muhteşem sanat eseri ve onun verdiği hem önlenemez coşku hem de unutulmaz haz.

Ben öncelikle böyle bir koroyu kurdukları ve Samsun'a gönderdikleri için Sayın Genel Başkan Prof. Dr. Metin Feyzioğlu'nu ve yönetimini kutluyorum. Her şey harikaydı; koro, solistler ve Ankara Zeybeğini, Hüdayda'yı büyük başarı ve vakarla oynayan seymenler. Ama iki kişiye ayrı bir parantez açmak gerekir. Birisi koro şefi Av. Serdar Yasun, diğeri de konuk opera sanatçısı Şakir İlyasoğulları. Bir de metin yazarı tarihçi Dr. F. Rezzan Ünalp. O muhteşem kurtuluş ve kuruluş, Balkanlardan başlayıp tüm Anadolu'yu bir çırpıda bir baştan bir başa dolaşmak ve o kadar kısa bir sürede öylesine özet ama öylesine doyurucu anlatmak sadece bilgi değil aynı zamanda sanatkar bir ruha ve o sevdayla çarpan bir yüreğe de ihtiyaç gösterir.

Geceyi 23 meslek örgütünden oluşan Samsun Akademik Meslek Odaları Birlikteliği düzenlemişti. Ağırlık dönem başkanlığını yürüten Samsun Barosu'nda ve yükün büyük kısmı Baro Başkanı Av. Kerami Gürbüz'ün üzerindeydi. Bu birliktelik umarım ve dilerim ki bundan sonra da böylesine güzel ve etkili düzenlemeler yanında kente yönelik görüşler, öneriler, plan ve projeler de ortaya kor.

Oratoryonun sonunda Samsun Valisi Osman Kaymak, Garnizon Komutanı Albay Recep Ali Üstün ve Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç sanatçılara plaket ve çiçek verdiler.

Gece bittiğinde saat 23.30'du ve hiç kimsede en ufak bir yorgunluk alameti yoktu. Sabaha kadar devam edebilirdi ve ne sanatçılar yorulurdu ne de seyirciler usanırdı.

Herkesi tekrar tekrar kutluyorum…