Almanya’da Döner Tezgahında Bu Kez Ahtapot Var
Almanya’da döner mevzusu zaten yıllardır ayrı bir dünya. Sokakta yürürken her köşe başında bir dönerci, ama bu kez olay başka. Klasik döner tezgâhında bu defa ahtapot kolları dönüyor. İlk gören zaten bir durup ikinci kez bakıyor. Böyle şey olur mu diye insanın aklı karışıyor biraz.
Nasıl Yapılıyor?
Romanya merkezli bir marka çıkmış ortaya. Diyorlar ki “madem döner seviliyor, o zaman bunu denizden getirelim.” Ahtapot önce özel bir sosla bekletiliyor. Sonra şişe sarılıp döner gibi pişiriliyor. Tıpkı et döner gibi bıçakla ince ince kesiliyor. Üstüne biraz ızgara dokunuşu, baharat, mis gibi.
Servisi Nasıl?
Ekmeğin arasına koyuyorlar. Yanına salata, turp, salatalık ve aioli sos. Yani görüntü hala bildiğin döner. Ama ısırınca tat bir anda Akdeniz sahiline götürüyor insanı. Hafif tuzlu, hafif dumanlı, balıkçı kasabası gibi.
İlgi de Var Tartışma da
Açılış günü kapıda kuyruk var. Gençler fotoğraf çekmek için sıraya girmiş. Sosyal medya zaten çıldırmış durumda. “İlk deniz ürünlü döner” etiketi viral olmuş bile. Ama bir yandan da eleştiri var. Ahtapotların zeki canlılar olduğuna dair tartışmalar dönüyor. Seven çok, çekinen de çok.
Kurucusu Paul Nicolau “daha taze, daha sağlıklı ama yine de tanıdık bir lezzet” diyor. Londra’da başlamış, şimdi Almanya’da. Yakında başka şehirlere yayılacakmış. Görünen o ki döner mevzusu daha çok konuşulur.



