Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür'den Samsun Açıklarında Meydana Gelen Deprem Hakkında Değerlendirme

Samsun Taflan açıklarında 8 Mart 2024 Pazartesi günü Saat: 03:17 Sıralarında 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremle ilgili değerlendirmelerde bulunan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, depremin muhtemelen kıyıya paralel güneye dalımlı bindirme fayları ile ilgili olduğunu belirtti.

Görür, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"Samsun Taflan açıklarında 4,1 deprem oldu. Bu deprem muhtemelen kıyıya paralel güneye dalımlı bindirme fayları ile ilgili. Ülkemiz kıyıları kuzeye, denize doğru belirli miktarda ilerliyor."

Görür'ün bu paylaşımı, Türkiye'nin kuzeyindeki kıyı şeridinin aktif bir fay hattı üzerinde olduğunu ve bu bölgede deprem riskinin her zaman var olduğunu gösteriyor.

Prof. Dr. Naci Görür Kimdir?

Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin en saygın deprem uzmanlarından biridir. 1948 yılında Erzincan'da doğan Görür, 1975 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. 1982 yılında doktora, 1992 yılında ise profesörlük ünvanı aldı.

Görür, aktif tektonik, deprem jeolojisi ve paleosismoloji alanlarında uzmanlaşmıştır. Türkiye'deki birçok aktif fay hattını incelemiş ve bu fay hatlarının üzerinde yer alan şehirler için deprem tehlike haritaları hazırlamıştır.

Görür, yaptığı çalışmalarla Türkiye'de deprem bilincini artırmaya ve depreme karşı korunma konusunda farkındalık oluşturmaya katkıda bulunmuştur.

Editör: Ismail Usta