Bir ülke yönetimi ile bir evin ya da iş yerinin yönetimi arasında yöntem olarak fark yoktur. Biri mikro ölçüdedir birisi makro ölçüdedir. Ama hayatını idame ettirmesi açısından bakıldığında sistematik yaklaşımı basit ve aynıdır. Hepsinde gelir kalemleri bellidir, gider kalemleri bellidir. Yaşamak için gelirini giderine göre ayarlamak, bu dengeyi kurmak ve daha önemlisi sürdürülebilir olması için özen göstermek gerekir. Siyasiler böbürlenerek ihracat rakamlarını verirler ama nedense daha yüksek olan ithalatı pas geçerler. Çünkü orada can acıtıcı gerçekler, daha doğrusu katkısının olmadığı gerçeği ortaya çıkar.

Siyasiler ortaya çıkarken tek bir gerçekle hareket etmek zorundadır: 'Ben mevcut yapıyı daha iyi bir seviyeye getireceğim' savıyla iktidara talip olur. Ama 10 Kasım 1938 saat 09:06 geçeden beri bekliyoruz. Ne gelen var ne giden! Toplum kendi kendine bir yerlere geliyor fakat bunda siyasilerin katkısı ne kadar oluyor? Yıllardır Türkiye'nin ihracat rakamları göreceli olarak artıyor ama ithalat rakamları daha fazla artıyor. Neden? Çünkü ihracat için ithalat yapıyoruz! Aldığımız ara malları işleyerek satıyoruz ama para istenilen manada kazanılmıyor. O zaman şapkamızı önümüze koyup düşünmemiz lazım. Biz nerede hata yapıyoruz?

Biz hatayı öz eleştiri yapmamakta, kendi imkanlarımızın değerlendirmesini masaya yatırmamakta yapıyoruz. Konya kadar arazisi olan Hollanda yılda 200 milyar dolar mertebesinde ihracat yapıyor ama biz tarımı herhalde küçümsüyoruz ve bir gerililik gibi mi değerlendiriyoruz? Yunanistan'ın turizm ve bir miktar tarım ürünü dışında neyi var? Bizim gözümüz yükseklerde olduğu için tarımı, tarımsal sanayiyi ve turizmden gelebilecek kazançları küçümsüyoruz ama biliyoruz ki başka çıkış kapımız da yok! Bu perspektiften, sorgulayan bakış açısı ile olayları ele aldığımızda ortaya çıkan rakamlar haklılığımızı kanıtlıyor. Paraanaliz.com'un derlediği haberde son dış ticaret istatistikleri şöyle : 'Türk Lirasındaki değer kaybının dış ticareti pozitif etkilemesi beklenirken mevcut kura rağmen dış Ticaret açığı yılın ilk yarısında %31.6 Artışla 40.74 Milyar Dolar Oldu.

İhracat %1,3, ithalat %3,8 azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2018 yılı Haziran ayında, 2017 yılının aynı ayına göre %1,3 azalarak 12 milyar 954 milyon dolar, ithalat %3,8 azalarak 18 milyar 451 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Dış ticaret açığı %9,1 azaldı

Haziran ayında dış ticaret açığı %9,1 azalarak 5 milyar 497 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2017 Haziran ayında %68,5 iken, 2018 Haziran ayında %70,2'ye yükseldi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat %2,1 azaldı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2018 Haziran ayında bir önceki aya göre ihracat %2,1, ithalat %5,5 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2018 yılı Haziran ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat %0,8, ithalat %3,3 azaldı.

Avrupa Birliği'ne ihracat %6,4 arttı

Avrupa Birliği'ne (AB-28) yapılan ihracat, 2017 yılının aynı ayına göre %6,4 artarak 6 milyar 630 milyon dolar olarak gerçekleşti. AB'nin ihracattaki payı 2017 Haziran ayında %47,5 iken, 2018 Haziran ayında %51,2 oldu.

En fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu

Almanya'ya yapılan ihracat 2018 Haziran ayında 1 milyar 308 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 882 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 815 milyon dolar ile İtalya ve 627 milyon dolar ile ABD takip etti.

İthalatta ilk sırayı Çin aldı

Çin'den yapılan ithalat, 2018 yılı Haziran ayında 1 milyar 838 milyon dolar oldu. Bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 794 milyon dolar ile Rusya, 1 milyar 793 milyon dolar ile Almanya ve 1 milyar 149 milyon dolar ile ABD izledi.

Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı %3,2 oldu

Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.3 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Haziran ayında ISIC Rev.3'e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %94,3'tür. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %3,2, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise %37,6'dır.

Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ithalatı içindeki payı %13,6 oldu

İmalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %79,9'dur. Haziran ayında yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %13,6, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise %42,6'dır.'


[email protected]