Elmalı Islak Kurabiye Efsanesi – Çay Saatini Şenlendiren O Tarif
Elmalı ıslak kurabiye son zamanlarda evde şöyle huzurlu bir çay saati yapmak isteyenlerin yeni gözdesi oldu. Üzerine Hindistan cevizi dökülünce bir anda havalı duruyor, içindeki mis gibi elma kokusu da evde yayıldıkça herkes mutfağa toplanıyor. Geçen gün komşum da yapmıştı, daha fırından çıkar çıkmaz kapı çaldı, şaşırmadım tabi.
Hamuru Yumuşacık Yapan Sırlar
Hamuru yaparken en önemli şey kıvamı kaçırmamak. Biraz yumuşak olsun ki pişince o meşhur ıslak kurabiye dokusu gelsin. Tereyağı, sıvı yağ, pudra şekeri, yoğurt… Hepsini karıştırınca zaten hamur hemen kendini topluyor. Unu da azar azar ekleyince mis gibi bir kıvam ortaya çıkıyor. Bazen toz şeker koyanlar oluyor ama ben pudra şekeriyle daha iyi tuttuğunu düşünüyorum.
Elmalı Harç – Kurabiyenin Kalbi
Rendelenmiş elmayı kavururken ev kokusu bir tuhaf değişiyor. Tarçınla şeker birleşince çocukken annemin yaptığı elmalı kurabiyeleri hatırlıyorum. Harcın suyunu çektirmek önemli, yoksa kurabiye şerbetle buluşunca dağılır. Ben bazen ufak ceviz kırığı da atıyorum, ayrı bir hoşluk katıyor.
Şerbet – Islaklığın Gizemi
Şerbet kaynayınca birkaç damla limon, sonra beklet. Kurabiyeler fırından çıkıp hafif ılınınca teker teker şerbete batırınca yumuşacık oluyor. Sıcak şerbete atarsanız dağılır, soğuk şerbette sertleşir, tam ortası lazım.
Sunum – Hindistan Cevizi Dokunuşu
En son üzerine Hindistan cevizi dökülünce hem görünüşü toparlıyor hem tadı hafifletiyor. Çayın yanına koy, kahveye koy… Hatta kavanoza doldurup hediye eden bile gördüm, hiç fena fikir değil.
Evde kısa sürede hazırlanıyor, misafir gelince hayat kurtarıyor. Biraz ılık servis edince aroması daha da güzel geliyor. Deneyince “Ben bunu niye daha önce yapmadım?” diyebilirsiniz, benden söylemesi.



