Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon verileri, ekonomideki son duruma ışık tuttu. Verilere göre yıllık enflasyon %35,05’e gerilerken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten piyasalara ve vatandaşlara güven veren değerlendirmeler geldi. Bakan, enflasyonda birçok sektörde yavaşlamanın başladığını ve bu eğilimin süreceğini belirtti.
Enflasyon Haziranda Yıllık %35,05 Oldu
TÜİK’in yayımladığı rapora göre 2025 yılı Haziran ayında:
- Aylık bazda enflasyon %1,37 arttı,
- Aralık 2024’e göre %16,67 yükseldi,
- Yıllık bazda artış %35,05 olarak kaydedildi,
- 12 aylık ortalamalara göre ise enflasyon %43,23 seviyesine ulaştı.
Bakan Şimşek: "Dezenflasyon Süreci Devam Ediyor"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, resmi X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“Haziranda aylık enflasyon, jeopolitik gerilimlere bağlı olarak yükselen petrol fiyatlarına rağmen %1,37 oldu. Dezenflasyon süreci devam ediyor; yıllık enflasyon %35'e geriledi. Hizmet sektöründeki yüksek atalet üç yıl aradan sonra kırıldı, burada da oran %50 seviyesine düştü.”
Şimşek ayrıca, son dönemde gerileyen emtia fiyatlarının, piyasadaki dalgalanmaların azalmasının ve enflasyon beklentilerinin iyileşmesinin enflasyonla mücadeleye katkı sunduğunu vurguladı. “Vatandaşlarımız müsterih olsun; gıdadan ulaşıma, eğitimden dayanıklı tüketime kadar birçok alanda enflasyonda net bir yavaşlama başladı. Bu ivme önümüzdeki dönemde sürecek” dedi.
Gıda, Ulaştırma ve Konutta Yıllık Artışlar
Harcamaların büyük bölümünü oluşturan ana gruplardaki yıllık fiyat artışları şöyle gerçekleşti:
- Gıda ve alkolsüz içeceklerde %30,20 artış (%7,60 katkı),
- Ulaştırma kaleminde %27,72 yükseliş (%4,51 katkı),
- Konut grubunda %65,54 oranında artış (%9,22 katkı).
Aylık Değişimlerde Gıda Geriledi
Haziran ayında, gıda ve alkolsüz içeceklerde %0,27 oranında düşüş yaşandı. Buna karşılık ulaştırma %2,38, konut ise %2,62 oranında artış gösterdi. Bu kalemlerin aylık enflasyona etkileri sırasıyla; -%0,07, %0,36 ve %0,43 olarak kayda geçti.
112 Temel Başlıkta Fiyat Artışı Görüldü
COICOP sistemine göre izlenen 143 temel başlığın 112’sinde haziran ayında fiyatlar yükseldi. 26 başlıkta düşüş olurken, 5’inde ise herhangi bir değişiklik kaydedilmedi. İşlenmemiş gıda, enerji, alkollü içki, tütün ve altın hariç TÜFE’deki artış şu şekildeydi:
- Aylık %1,76,
- Yılbaşından bu yana %17,27,
- Yıllık %34,62,
- 12 aylık ortalama bazında %42,47.
Memur ve Emekliye Temmuz Zammı Netleşti
Ocak-Haziran döneminde enflasyon %16,67 olarak gerçekleşti. Memurlar bu dönemde %10,09 oranında enflasyon farkına hak kazandı. Buna eklenen %5’lik toplu sözleşme zammıyla birlikte toplamda %15,6’lık artış aldı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise, doğrudan enflasyon oranı kadar zam alarak maaşlarına %16,67 oranında artış yansıttı.
Kira Tavan Zam Oranı %43,23 Olarak Hesaplandı
Haziran verilerine göre, temmuz ayında ev veya iş yeri kira sözleşmesi yenilenecek kiracılar için uygulanabilecek azami zam oranı da belli oldu. 12 aylık ortalama enflasyona göre belirlenen bu oran, %43,23 olarak tespit edildi. Mal sahipleri, bu oranı aşmamak kaydıyla yeni kira bedelini belirleyebilecek.