Gebelerde klinik anemi olmasa da günlük demir gereksinimi göz önüne alınarak tüm gebelere 16’ncı haftadan itibaren başlanarak doğum sonrası da 3 ayı kapsayacak şekilde günlük 40-60 mg elementer demir alınmalıdır. Bu doz, besinlerle yeterli alınamayacağı için, takviye olarak alınmalıdır.

DEMİR AÇISINDAN ZENGİN BESİNLER

Demir içeriği zengin besinler ve demir emilimini arttırmak için dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıralayabiliriz: En çok bulunduğu besinler arasında pekmez, yulaf, mısır, buğday kepeği, maydanoz, ay çekirdeği, kabak çekirdeği gibi bitkisel kökenli ürünleri sayabiliriz. Bunun dışında süt, yumurta, tavuk, kırmızı et, balık, soya fasulyesi, kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, mercimek, ceviz, fındık, fıstık, patates, yer elması, hurma gibi besinler de demir içeriğince zengindir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Bol Su İçmenin Faydaları Nelerdir?
Bol Su İçmenin Faydaları Nelerdir?
İçeriği Görüntüle

Ancak bunları tüketirken dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Çay ve kahvedeki alkaloidler demirle kompleks oluşturup emilimini engellediğinden, yemeklerle birlikte ya da hemen sonrasında tüketilmemelidir. Kalsiyum içeriği zengin besinler de demirin bağırsaktaki emilimini azalttığından, süt ürünleri ve kalsiyum takviyeleri yemeklerle birlikte alınmamalıdır. C vitamininden zengin besinler demirin vücuda alımını kolaylaştırdığından, etin ya da yumurtanın beraberinde tüketilen bir bardak portakal suyu, maksimum faydalanmayı sağlar.