Samsun'un iş dünyası temsilcileri 15 Temmuz darbe girişiminin ardından piyasalardaki ilk etkileri değerlendirdi.

Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman altın fiyatının aşırı miktarda arttığını ifade etti. ORKASİFED Başkanı Emin Bahri Uğurlu, ''Ekonomi gerginlik kabul etmez'' derken; SAMGİAD Başkanı Savaş Gömeç ise, ''İş dünyasında bizi çok hareketli ve önemli günler bekliyor'' dedi

Samsun'un iş dünyası temsilcileri, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yaşanan ilk iş gününde, girişimin piyasalardaki etkilerini değerlendirdi. Piyasalardaki huzursuzluğun borsaya, altın fiyatlarına ve yatırımcıya olumsuz etkilerinden bahseden temsilciler, ekonominin gerginlik kabul etmeyeceğini de söyledi.

PİYASALAR TEDİRGİN
Piyasalarda tedirginlik olduğunu ifade eden Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, ''15 Temmuz gecesinin ardından Cumartesi günü piyasalar kapalı olmasına rağmen kötü şeyler olabilme ihtimaline karşı internet üzerindeki piyasada fiyatlar bir hayli yükseldi. Altın fiyatı da buna bağlı olarak aşırı miktarda arttı. Bu durumun geçici olduğunu, darbe girişiminin başarısız olduğunu ve fiyatların pazartesi günü normale döneceğini söyledik. Ama şu an için bakılırsa henüz normale dönmedi. Borsada yaklaşık yüzde 5'lik bir düşüş söz konusu, dolarda da iyimser bir durum vardı ama 2.96'lara ulaştı, olayların ilk yaşandığı sırada 3.02 seviyelerindeydi. Cuma günü çeyrek altın 205 lirayken bugün 212 lira. Hala tedirginlik geçmiş değil, çünkü bunlar kolay berataraf edilebilecek olaylar değil. Darbe girişimi başarısız da olsa, yaşanılan her şeye baktığımızda çok normal hadiseler değil. Tedirginliği arttırdığı için, Türk ekonomisinden bir kaçış söz konusu da olabilir. Günün ilk yarısında borsada olduğu gibi fiyatlarda da tedirginlik devam ediyor. Bundan sonra döviz ve altın fiyatlarında düşüş bekliyoruz ancak tedirginlik talebi düşürebilir. Bu haftayı biraz dalgalı yaşarız. Sadece darbe girişimi değil, ardında yaşanan tutuklamalar, gözaltına alınanlar yabancı yatırımcıya neler oluyor dedirtecektir. Türkiye'de yatırım yapmak isteyenler de uygun ortam olup olmadığını sorgulamaya başlamıştır. Bütün bunlar Türk lirasından ve Türk ekonomisinde kaçışı bir müddet daha geçerli kılacaktır. Bu sezon altın piyasasının beklentisi çok aşağıdaydı. 120 liraya yaklaşan altın fiyatları piyasayı son derece kötü etkiliyordu. 100 liranın üzerinde olduğunda altın satışları zaten düşüyor. Bu huzursuzluk ve yüksek fiyat olunca altın talebi de daha aşağıya çekecek. Zaruretten hediye altın almak isteyenler bile elini altından çekecektir'' diye konuştu.

EKONOMİYE DE DARBE GİRİŞİMİ
Darbe girişimiyle birlikte borsalarda az da olsa bir gerileme yaşandığını kaydeden Samsun Genç İşadamları Derneği (SAMGİAD) Başkanı Savaş Gömeç, ''Biz bu süreci çok fazla yara almadan atlatacağımıza inanıyoruz. Kısa sürede bu durumun iyileşmesi için işadamları da vatandaşlar da elinden gelen gayreti gösterecektir. Mutlaka bu kadar büyük bir talihsiz girişimin sonuçları çok da çabuk onarılamaz. Kısa sürede ekonomimizin kaybedeceği değerleri yeniden kazandırmak bizim en önemli görevimiz olacak. Devletin ve milletin moral motivasyonunun yüksek olmasından yanayız. Bu darbe girişimleri yalnızca siyasi değil, aynı zamanda bir milletin ekonomisine de vurulmaya çalışılıyor. Dünyada artık ülkelerin ekonomileri yarışıyor. Burada hedeflenen milletin ekonomik gücünü de köreltmek. İnsanlar sokaklara dökülerek darbe girişiminin ne siyasi, ne askeri, ne de ekonomik olarak kabul etmeyeceklerini ortaya koymuş oldular. Bu olay yurtdışı yatırımcıları için öngörülemez yaralar açabilir, bizim üzerimize düşen en yakın zamanda ülke huzurunu sağlayıp o yatırımcıların peşine düşmek olacak. İş dünyasında bizi çok hareketli ve önemli günler bekliyor. Huzurun olmadığı yerde yatırımcı olmaz. Hükümetin acil olarak hukuki yollarla huzuru sağlaması gerek, yoksa yatırımcıyı burada arbedeyle sağlanmaya çalışılan huzur da tergin edebilir'' ifadelerini kullandı.

ÇABUK ATLATMALIYIZ
Ekonominin hiçbir zaman gerginlik kabul etmeyeceğini hatırlatan Karadeniz Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (ORKASİFED) Başkanı Emin Bahri Uğurlu, ''Henüz girişimin ardından ilk gün sakin gibi görünüyor ama önümüzdeki günlerde teyakkuzda olunması lazım. Makinanın dişlilerinin değişmesi gibi askeri kanatta, adli makamlarda çok büyük değişiklik olacak. Bir anda bu kadar değişim kolay değil. Tam ramazan bitti, bayram bitti ekonomi konuşacağız derken bir de bu sıkıntı geldi. Çabuk atlatmamız gerekli. Piyasalar da temkinli olacak, önümüzdeki günler herkesin çok çalışması lazım. Keşke olmasaydı önümüz açık biçimde gidecektik. Ama bir ur varsa da patlamasında fayda var. Ülkemiz güçlüdür, biraz daha fazla mesai yaparak daha çok gayretle toparlanabiliriz. Hem İsrail hem de Rusyayla işlerin toparlanmaya başlaması bile umut vermişti. Darbe girişimi olmasa eylül ayının sıkıntılarını konuşacaktık. Ekonomide çok borçlanma var, kredi kartları dolu, özel tüketim çok yükseldi ve kriz alametleri var diyecektik bu olaylar yaşanınca onlar ikinci planda kalmış oldu. Ekonomi tarafında eylül sonu alarm var, bu işler toparlansa bile diğer tedbirlerin alınması gerekiyor. Rehavet yapmadan toparlanmamız lazım. Genç nüfusumuz ve potansiyelimiz var. Meydanları nasıl dolup taşırdıysak bunu ekonomiye de yansıtmamız lazım'' dedi

EKONOMİ TEMELLERİMİZ SAĞLAM
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şubesi Başkanı Selim Sar ise, darbe girişiminin çökertilmesinin orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisine olumlu yansıyacağını söyleyerek, şu şekilde devam etti: ''Çünkü iş dünyası huzur, güven ve istikrar ister.
Yaşananlar, tüm bu bileşenleri perçinledi. İstikrarın sadece hükümetle olmayacağını söyleyenlere, siyasi risk olduğunu söyleyenlere, her görüşten milletin istikrarı cevap verdi.
Güçlü millet iradesi her türlü zorlukla baş edebileceğimizi, ülkemizin uluslararası arenada da siyasi ve ekonomik gücünün kat be kat artacağını ortaya koydu.

Çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Ekonomimizin temelleri sağlam. Hükümetimiz, Merkez Bankası ve ilgili kuruluşlar da gereken tedbirleri aldı. Türkiye, global krizlere karşı ayakta durmayı başaran, G20 üyesi ve AB adayı, serbest piyasa ekonomisini ve çok partili siyasi sistemi içselleştirmiş güçlü bir ülke. İlk refleks olarak olumsuz etkiler hissetsek de ülkemizin güçlü imajı, kısa sürede hem iç pazarda hem de dış pazarlarda bu olumsuzlukları bertaraf edececeğiz. Keza, kamuoyunun da izlediği gibi bütün piyasalar süratle normal seyrine ulaştı. Bundan sonra da bizler daha çok çalışarak ve üreterek ekonomimizi büyütmeye devam edeceğiz.

Zerrin SOMUNCU