Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, koruyucu sağlık hizmetleri içinde insanlık tarihinin en büyük kazanımlarından birisi olan aşı konusunda yürütülen tartışmaları kaygıyla izlediklerini söyledi.

BİLİMSEL DEĞİL

Aşılarla ilgili yürütülen tartışmaların, bilimsel bir zemine sahip olmadığı gibi, insan sağlığı açısından bütüncül yaklaşımı da göz ardı ettiğini ifade eden Erkan, "Aşının insanlığa sağladığı yararından çok bilimsel olmayan söylemlerle zararlarını ön plana çıkarmaya çalışanlara, günümüzde artan çevre kirliliğinin insan sağlığı için daha büyük bir tehdit oluşturduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz. Bu tehkileyi göz ardı ederek halkın sağlığı için en önemli araçlarımızdan biri olan aşıların içindeki alüminyuma işaret etmek, bu ülkenin insanlarına ve gelecek nesillere yapılan bir haksızlıktır" dedi.

ERKEN ÖLÜM ARTAR

Bağışıklama hizmetleri iyi yürütülmezse erken ölümler artıp, ortalama yaşam süresinin kısalabileceğine dikkat çeken Erkan, "Bebekliğinde kızamıktan, doğumda ya da fabrikada çalışırken tetanosdan, yaşlılığında gripten ve buna bağlı zatürreden ölen insan sayısı artar. Ülkemizde yakın geçmişte Sağlık Bakanlığı tüm bebek, çocuk, kadın ve yaşlıların aşılanması için ülkenin her yanına sağlık ocakları kurmuş; hekim, ebe ve hemşireler en ücra dağ köylerindeki bebeklere bile ulaşabilmek için özveriyle çalışmış; inanılmaz bir maddi kaynak dünyadaki en kapsamlı aşı takviminin uygulanmasına aktarılmıştır. Böyle bir çabanın göz ardı edilmesi ve çağdaş tıbbi uygulamaların gerisine düşerek toplum sağlığını riske atan gelişmelere izin verilmesi kabul edilemez.
TTB Samsun Tabip Odası olarak olarak aşı konusunda, Sağlık Bakanlığı'nı en kısa zamanda sorumluluklarını yerine getirmeye ve medya kuruluşlarını da bilimsel tıbbi bilgileri temel alan bir tutum içinde olmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.