Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, hükümetin uyguladığı tarım politikaları nedeniyle üreticinin zor durumda olduğunu belirterek, çiftçinin toprağını terk ettiğini kaydetti.

FINDIK MI KALDI?

Yerli üreticinin ürettiği ürünlerden kar etmediği gibi sürekli zarar ederek borçlandığını kaydeden Zeybek, "Gübre, ilaç ve diğer tarım girdilerinin fiyatları sürekli artarken, ürünlerin değerlerini bulmaması sonucu üreticiler sezonu zararla kapatıyor. Fındık hasadına ağustos ayında başlandı ve tamamladı. Üretici borcunu ödemek ve ihtiyaçlarını karşılamak için taban fiyat açıklanmadan ürününü satmak zorunda bırakıldı. Zorunlu sebeplerle fındık üreticiden çıkıp tüccarın eline geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı, ekim ayı sonunda taban fiyat açıklaması yapıyor ve alımlar için TMO'yu görevlendiriyor. Üreticinin elinde fındık kaldı mı?" dedi.

ÇİFTLİKLER KAPANIYOR

Tahılda da benzer sorunlar yaşandığına vurgu yapan Zeybek, "Yerli üretici hasada başlarken ithal tahılda gümrük vergisinin sıfırlanması, üreticinin umut ve hayallerini yok ediyor. Tahıl üreticileri de, tarımdaki girdi fiyatlarının yükselmesi ve ürünlerinin değerlerini bulmaması sonucu sürekli zarar ediyor. Üretici borcunu ödeyemez durumda perişan. Çeltik hasadı yapıldı, taban fiyat açıklaması yok, burada da fındıktaki uygulamanın bir benzeri mi yapılacak, belirsiz. Çeltik üreticisinin elindeki çeltiği tüccara sattıktan sonra mı taban fiyat açıklaması yapılacak ve alımlar gerçekleşecek. Hayvancılıkta da durum farklı değil, yem fiyatları ve diğer girdilerin katlanarak artması sonucunda besiciler de zarar ediyor" diye konuştu.

YANLIŞTAN DÖNÜN

CHP'li Zeybek, "16 yıldır ülkeyi yöneten iktidarı, Tarım ve Ormancılık Bakanlığını uyarıyoruz" diyerek, "Tarımda uyguladığınız yanlış politikalara aynen devam etmeniz durumunda yakın gelecekte üretici kalmadığı için topraklarımız işlenmeyecek. Bugün de ülkemizin birçok noktasında tarım alanlarının işlenmediğine tanık oluyoruz. Üreticinin ürünü değerini bulsa, boş tarım alanı bırakılmaz. Bir zamanlar dünyada tarımda ürettikleriyle, kendine yetebilen 7 ülkeden biri iken, bugün başta buğday olmak üzere, diğer tahıllar, bakliyat ve eti ithal eder duruma geldik. Sürecin sorumluları 16 yıldır ülkeyi yöneten iktidarın yanlış tarım ve hayvancılık politikalarıdır. Yanlışlarınızdan dönün, üretici ve üretimi destekleyin" ifadelerini kullandı