ÖSYM'nin yayınladığı Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) değerlendirme raporu sonuçlarına göre, çok tercih edilen branşların puanı yükselirken, az tercih edilen branşların ise puanı düşüyor. Cerrahi puanlarındaki düşüş ise dikkat çekiyor. 1990'ların sonuna kadar sınavda başarılı olanların tercihi cerrahi branşlar olurken son verilere göre, ilk sırasında dermatoloji, ikinci sırada plastik cerrahi, üçüncü sırada radyoloji, dördüncü sırada radyasyon onkolojisi, göz, çocuk psikiyatrisi, spor hekimliği geliyor. Spor hekimliği nükleer tıbbın önünde, enfeksiyon ise 14'üncü sırada. 15. sırada kardiyoloji, nöroloji 16'ncı sırada, iç hastalıkları 22'nci sırada, beyin cerrahisi 30'uncu sırada ve göğüs cerrahisi 33 sırada yer alıyor.

RİSKİ DÜŞÜK ALANLARI SEÇİYORLAR

Konuyu değerlendiren Samsun Tabipler Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, 'TUS sonuçlarına baktığımızda cerrahi branşlarda tercihlerin çok düştüğünü görüyoruz. Hekimler tercih ya da talep etmiyor. Belli bir süredir cerrahi branşlara karşı hekimlerin ilgisi azaldı. Cerrahi branşlarda yük çok ağır, hekimler artık çalışamayacak kadar zorluklar ile karşılaşıyor, bir de sağlıkta şiddet sorunu var. Dermatoloji, fizik tedavisi gibi riski daha düşük alanlara yöneliyorlar. Özellikle TUS'ta daha yüksek puan alanların tercihlerinin düşmesiyle ve tercih edilmemesiyle cerrahi branşlarda boşluk ve sorun oluyor' dedi.

TIP FAKÜLTESİ ARTTI EĞİTİM AZALDI

Gelecek senelerde nitelikli anlamda hem sayısal olarak hem de nitelik olarak cerrahi branşlarda sıkıntı yaşanacağını belirten Başkan Erkan, 'Genel olarak da tıp fakültelerinin sayılarının artmasıyla beraber düşen tıp eğitimi niteliğinin de getirdiği sorunlar var. Genel anlamda bir düşüş var. Sayı artıyor, yeterli ve nitelikli öğretim görevlisi yok. Öğrenciler, eğitime uygun olmayan koşullarda mezun olmak durumunda kalıyorlar' diye konuştu.

POZİTİF AYRIMCILIK ŞART

Cerrahları bu ülkenin değeri olarak gören bir sistemin olmasını gerektiğini söyleyen Erkan, 'Zorlu çalışma koşullarında nitelik ve niceliğin beraber artırılarak kolaylaştırılması gerekiyor. Hekimin risk almadığı, yorulmadığı, başkalarının da mağdur olmadığı bir sistemin kurulması gerekiyor. Şu an ki sistemler, hekimleri olabildiğince çalıştırarak, döner sermaye ve işletme sistemine katkı sunacak köleler gibi çalıştırıyor. Bunların önlenmesi gerekiyor. Hekimlerin sağlık dağıtırken, sağlıklı koşullarda çalışması lazım. Branşlara göre pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor. Ağırlık olarak da cerrahi branşlara. Ücretlerde, emeklilikte, izinler ve çalışma koşullarında düzenleme yapılaması şart' ifadelerini kullandı.

Erdinç YILDIZ / ÖZEL HABER