Samsun Turizmciler Derneği tarafından düzenlenen 5. Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali, Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi bahçesinde gerçekleştirilen programla açıldı. Festival kapsamında doğadan ot toplayan kadınlar, 96 çeşit otla yöresel yemekler hazırladı ve satışa sundu. Festival açılışında ayrıca, aşçılar tarafından 55 çeşit otun bir arada kullanıldığı yemek de pişirildi. Festivalin açılış konuşmasını gerçekleştiren Samsun Turizmciler Derneği Başkanı Dilek Genç, '5 yıldır festivali sürdürdüğümüz için çok mutluyum. Salıpazarı'nda başladığımız festivalde 88 yenilebilir ot bulduk. Sürmeli'de ise 96'ya ulaştık. Bu otların unutulmamasını istiyoruz. Ot yemeklerinden ev kadınlarının gelir elde etmesini arzuluyoruz. Festivalimiz her yıl büyük ilgi görüyor' dedi.

MERKEZ HALİNE GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali'ni geleneksel hale getirmeyi hedeflediklerini ifade ederek, 'Bölgeyi ot yemekleri merkezi haline getirilmeyi arzu ediyoruz. Bununla ilgili çeşitli restoranlara tavsiyeler getirdik. Bir menü oluşturup doğal besinlerden beslenmek isteyen çok vatandaşımız var. Biz bunu gıda haline getirip, dengeli ve sağlıklı beslenmeyi geliştirelim diye çaba gösteriyoruz. Çarşı 1919 satış merkezinde kadınlarımızın el emeklerini satışa çıkaracağız. Evlerinde yapılan ürünler, buradan satılacak' diye konuştu.

CANLANDIRMAMIZ LAZIM

Son olarak konuşan Samsun Valisi Osman Kaymak, 'Samsun bir tarım kenti ve bu özelliği öne çıkaran Ot Yemekleri Festivali'nin düzenlemesi çok önemlidir. Samsun, potansiyellerini kullanmak zorundadır. Bu anlamda ot yemekleri Samsun'un önemli bir potansiyelidir. İnsanlar, son zamanlarda suni yiyeceklerden kaçıyor. Herkes doğal ürünlere yöneliyor. Samsun doğal yiyeceklerin merkezi. Hanım kardeşlerimiz büyük çaba sarf ederek bunu başarmışlardır. Atalarımızın, dedelerimizin yaptıkları yemekleri gün yüzüne çıkarıyoruz. 100 yıl önce Kurtuluş Savaşı'nda dedelerimizin yediği kırçan otlarından, lahanalardan yapılan yemekler var. Bunları canlandırmak lazım' şeklinde konuştu. Festival Pazar günü saat 19.00'a kadar Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi bahçesinde çeşitli etkinliklerle devam edecek.

Erdinç YILDIZ