Samsun'da 23 Meslek Odasının biraraya gelerek oluşturduğu Samsun Akademik Odalar Birlikteliği Korona Virüs ile ilgili açıklama yaptı. Samsun Akademik Odalar Birlikteliği Dönem Koordinatörü İshak Memişoğlu, yaptığı açıklamada alınan önlemlerin en üst seviyeye çekilmesini, bilgi paylaşımında şeffaf davranılmasını estide. Memişoğlu açıklamasında şunları ifade etti:

SAMSUN'DAKİ VAKALAR EN KISA
SÜREDE PAYLAŞILMALI
"Dünya ile birlikte ülkemizde de görülen Korona virüs salgını pek çok alanda etkisini göstermektedir. Bu alanlar içinde, ilk aşamada, en önemli etki toplum sağlığı üzerinedir. Çünkü yaşam ve sağlık olmadan hiç bir şeyi konuşamayız. Bu bağlamda, alınan önlemlerin sağlık alanında olanlarının, öncelikle ve en üst düzeye çekilmesi gerekmektedir. Yaşanan salgın sürecinin Samsun özelinde değerlendirmesini elimizdeki kısıtlı bilgilerle yapmak zorunda kalmamız sorunların en başında gelmektedir. Nitekim, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen salgın yönetiminde, istenilen ve olması gereken şeffaflıkta davranılmadığını gözlemlemekteyiz. Ülkemizde ilk vakanın çıkışından itibaren günlük tespit edilen vaka ve can kayıpları dışında neredeyse hiç bir veri paylaşımı yapılmamaktadır. Ülkemizde ve Samsun özelinde vakaların demografik dağılımlarının en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılması, toplumsal duyarlılığı artırmak bakımından faydalı olacaktır.Bu sebeple Samsun da faaliyet gösteren meslek örgütlerinden 23 Meslek Odasının biraraya gelmesi ile oluşan Samsun Akademik Odalar Birlikteliği (SAOB) olarak düşünce ve taleplerimizi kamuoyu ile paylaşma gereği doğmuştur.

İL PANDEMİ KURULUNDA
SAĞLIK MESLEK ODALARI OLMALI
Tüm sağlık sektörlerinde hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesi ve vatandaşlarımızın mağdur olmamaları adına karar almada gecikilmemesi ve eksikliklerin bir an önce giderilmesi, sektör temsilcisi kuruluşlara da danışılması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Sağlık sektöründe hizmet veren özel kuruluşlarda dezenfeksiyon işlemleri ve kişisel koruyucu donanım ekipmanları bakımından sağlık müdürlüğünden herhangi bir destek alınmamakla birlikte hem piyasada zor bulunmaları hem de fahiş fiyatları yüzünden bu ekipmanlara ulaşım zorlaşmıştır.
Salgın yönetimi Sağlık Bakanlığı tarafından merkezden idare edilen bir süreçtir. Her ne kadar koordinasyon açısından bu önemli olsa da yerel anlamda idarecilerin belli başlı konularda öngörüyle hareket edebileceğini düşünüyoruz. Bu amaçla kurulduğunu düşündüğümüz İl Pandemi Kurul'unda Sağlık Meslek Odalarına da mutlaka yer verilmelidir.

FİYAT ARTIŞININ SORUMLULUĞU
ECZACILARA YÜKLENMEMELİ
Dünya Sağlık Meslekleri Birliği'nin çağrısına kulak verilerek, koronavirüse karşı ön saflarda mücadele eden, hastalanan, yaşamını yitiren hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik en başta koruyucu donanım olmak üzere desteğe öncelik verilmelidir.
Kısıtlı imkanlarla, canla başla çalışan sağlık çalışanlarının güvende görev yapabilmeleri, morallerinin yüksek tutulması için her türlü imkan öncelikle seferber edilmelidir.
Sağlık personellerine ücretsiz olan toplu taşımadan, diş hekimleri, çalışanları ile eczacılar ve eczane teknisyenleri de ücretsiz yararlanabilmelidir.
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının Türkiye'de görülmesi ile birlikte virüs salgının önlenmesinde en önemli tıbbı ihtiyaçlar arasında yer alan bazı malzemelerdeki fiyat artışı dikkat çekmekte olup, bunu kabullenmek mümkün değildir.
Artan fiyatların sorumluluğu eczacılara yüklenmemelidir.
Yine, koronavirüs'ün yaygınlaşmasının ardından Sağlık Bakanlığı bulunabilirliği artırmak ve fiyatlardaki artışın önüne geçmek amacıyla, ürünleri en güvenilir olarak üretebilecek olarak gördüğü eczacıların, eczanelerinde antiseptik ürünler üreterek halka ulaştırmasının yolunu açmasını olumlu bulmaktayız.
Ancak, başta alkol olmak üzere bunun için gerekli olan malzemelerin fiyatlarının da 4-5 kat arttığı gerçeği ortaya çıkmış, bunun önlenmesi için titizlikle mücadele edilerek önüne geçilmelidir.
Bu süreçte vatandaşların sağlığa erişimi ücretsiz olmalıdır.

VERGİLERE YAPILANDIRMA GETİRİLMELİ

Coronavirüs dolayısıyla alınan ekonomik tedbirlerde sektörel ayrım yapılmıştır. Salgından etkilenmeyen sektör maalesef yoktur. Tedbirler sektör ayırımı yapılmaksızın tüm sektörlere uygulanmalıdır.
Mart, Nisan, Mayıs aylarına ilişkin vergilerde yapılan 6 aylık erteleme, vadeleri geldiğinde ödeme güçlüğü doğuracaktır. 6 ay erteleme yerine yapılandırılmalarda olduğu gibi taksitlendirme yapılmalıdır.
Kısa çalışma ödeneğinde çalışana yapılacak ödemenin oranı yükseltilmeli ve ileride alacağı işsizlik maaşından düşülmemelidir.
Ticaret ve Esnaf oda üyelerine sağlanan kredi vb destekler akademik oda üyelerine de sağlanmalıdır.
Kamu ve özel sektörde bireysel ve toplu işten çıkarmaların mutlaka önüne geçilmelidir.
Zorunlu mal ve hizmetlerin üretilmediği ve virüsten korunma koşullarının sağlanamadığı tüm işyerlerinde çalışanlar derhal ücretli izne çıkarılmalıdır.Ülkemizin en büyük sektörlerinden biri olan inşaat sektöründe şantiyeler halen daha çalışmakta olup, salgın için büyük risk teşkil etmektedir.Çalışanların hakları korunarak, şantiyeler tedbir için bir ay kapatılmalıdır.

COVID-19 ile mücadelede hepimize ayrı ayrı görevler düşüyor; bilgili ve bilinçli davranışlar sergilememiz hepimizi daha çok koruyacaktır. Bu süreçte mücadele eden herkese başarılar diliyor; herkese sağlık, sabır ve direnç temenni ediyoruz."