Samsun Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Eyüp Aydın, esnaf ve sanatkarın, 2019 yılı içinde yaşanan kriz ve kur dalgaları ile ciddi bir kriz içinde mücadele verirken ortaya çıkan Covid 19'dan da en çok etkilenen kesim olduğunu söyledi. Başkan Aydın, 'Üretim için aldığı ham maddeyi satış fiyatına neredeyse mal edip rekabet edemez duruma geliyor, Kur bazında aldığı ham maddeyi veya bir ürünü aynı ay içerisinde tekrar yerine koyamıyordu. Bu süreçte çekebilen esnaf kefaletlerden, bankalardan kredi kullanımında bulundu kredi çekemeyip sicil bozukluğu olan kapatmak zorunda kaldı veya bir şekilde kendi borç harç günü kurtarmaya çalıştı aynı zamanda Bağ-kur SGK primleri birikti faturalar kira ve birçok sarf giderler. Bu sıkıntıları 2020 yılı için toparlarız diye beklerken Esnaf birde bu gün yaşadığımız virüs illeti ile karşılaştı. Öyle oldu ki bizler 2019 yılını 2020 yılında tolere etmeyi düşünürken tam aksine zaten bir yükün altında iken bir başka yük daha bindi sırtımıza' dedi.

EVİNE EKMEĞİNİ NASIL GÖTÜRECEĞİNİ DÜŞÜNÜR OLDU
Başkan Eyüp Aydın, içinde bulunulan durumu her hangi bir şahsa ve herhangi bir sebebe bağlamadıklarını söyledi. Aydın, 'Dünyaca yaşanan bu sıkıntı belki de ilk diyebileceğimiz bir olağan üstü durum. Bunun farkındayız ve Ülkemizin de bu durumu en iyi şekilde yönettiğini de görüyoruz Tüm sektörlerde yaşanan sorunlar olduğu gibi esnaf ve sanatkarlarımızın da bu süreçte yaşadığı sorunlar gün gün ortaya çıkmaya başladı önce bazı işyerleri doğrudan temaslı işletmeler ve risk oluşturduğundan dolayı geçici faaliyetleri durduruldu. 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağı getirildi. Daha sonra açık kalan işyerlerinde personel kısıtlamasına gidildi Daha sonra çalışma saatlerine düzenleme geldi. Zaten zar zor bulabildiğimiz çırak kalfa gurubu olan 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı getirildi gibi birçok önlemler alındı. Bu alınan önlemlerin hepsi yerinde ve olması gereken önlemler ve esnafımızda her zaman olduğu gibi harfiyen uyguladılar. Ancak Öyle oldu ki gelir elde edemeyecek duruma geldi esnaf. Akşam eve götüreceği ekmeğini nasıl kazanacağını düşünür oldu. Gelecek kaygıları artmaya başladı psikolojik olarak da etkilenmeye başladı insanlar. Zor bir süreçten geçiyoruz' diye konuştu.

ESNAFA NAKDİ YARDIM ŞART
Esnafa asgari ücretin yarısı kadar aylık nakdi yardım yapılması gerektiğine dikkat çeken Eyüp Aydın şunları söyledi: "Devlet Esnaf ve Sanatkarı Koruyup Kollamalı maddesinin gereğini İmkanlar doğrultusunda yerine getirmeye çalışıyor Hükumet Bu teşvik ve desteklerden faydalanan esnafımızda oldu, faydalanamayan esnafımızda oldu. Bizlerde Samsun Madeni Sanatkarlar odası olarak üyelerimize imkanlarımız doğrultusunda elimizden gelen desteği verdik vermeye de devam ediyoruz. Büyük şehir ve ilçe belediyelerinden taleplerimiz oluyor ve sağ olsunlar Başkanlarımız hiçbir isteğimizi geri çevirmiyor. Aynı zamanda Valiliğimize bağlı vefa destek gurubumuzdan zor durumda olan ve gerçek ihtiyaç sahibi esnaflarımız için talepte bulunanlara yardım alabiliyoruz. Üyelerimize bugüne kadar 2 bin in üzerinde maske dağıtımında bulunduk halende dağıtmaya devam ediyoruz. Sanayi sitelerimiz içerisinde dezenfekte çalışmaları düzenli devam ediyor 65 yaş üstü üyelerimiz düzenli bir şekilde aranıyor ve ihtiyaç talepleri yerine getiriliyor. Ancak halen işyerleri kapalı esnafımız var ve çalıştırdıkları elemanları var şu an işsiz durumdalar haftalık kazandıkları para ile ailesini geçindirmeye çalışan insanlar bunlar. Bunlar içinde elimizden geldiğince yardımda bulunmaya çalışıyoruz ancak yetersiz. Bu süreçte üyelerimize özel bir whatsapp hattı oluşturduk (05537735355) sürekli üyelerimizle iletişim halindeyiz. Gelen tüm talepleri gerek odamız imkanları ile gerek ilgili kurumlar aracılığı ile yerine getirmeye çalışıyoruz. Özellikle Odamız üyesi esnaflarımıza her fırsatta üzerine basa basa sesleniyorum. YANLIZ DEĞİLSİNİZ Her ne olursa olsun ne sıkıntınız sorununuz olursa olsun bize ulaşın. Bu süreci ancak birlik ve beraberlik içinde atlatabiliriz' şeklinde konuştu.

İlhan Demircioğlu