Atakum Belediye Meclisi'nin, Başkan Cemil Deveci'ye 15 ayda 24 ayrı teklifle toplam 111 milyon liralık kredi ve teminat mektubu yetkisi verdiği belirlendi. Atakum Belediye Meclisi'nin 31 Mart 2019 - 31 Aralık 2019 tarihleri arasında 10 ayrı teklifle 49 milyon 300 kredi ve teminat mektubu yetkisini AK Partili Meclis Üyelerinin de desteği ile oy birliğiyle; 1 Ocak 2020 - 15 Haziran 2020 tarihleri arasında da meclisin 14 ayrı teklifle 61 milyon 700 bin liralık kredi ve teminat mektubu yetkisini Başkan Cemil Deveci'ye 11'i oy birliği, 3'ü de AK Partili üyelerin red oyuna rağmen oy çokluğu ile verdiği ortaya çıktı.

   AŞEVİ İÇİN KREDİYE DESTEĞE

   RAĞMEN KARALAMA ÇABASI

Atakum Belediye Meclisi'nin Haziran Ayı oturumunda istenilen 3 kredi teklifinden ikisine AK Parti Grubunun 'hayır' oyu vermesi nedeniyle 'hizmete engel olunuyor', 'Hizmet engelleniyor' gibi başlıklarla Atakum Belediyesi tarafından açık yada örtülü olarak servis edilen haberlerin karalama çabası olduğu ortaya çıktı. AK Parti Atakum Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Recep Kemal Certel, üç tekliften sadece aşevi ve gıda bankası yapılmak için tadilatta kullanılacak krediye evet verdiklerini, diğer ikisine ise doğru bulmadıkları için 'hayır' dediklerini belirterek, "Evet verdiğimiz Aşevi Gıda Bankacılığında kullanılmak üzere Emek Parkı denilen yerin Meydan olarak geçen alanın altındaki yerin tadilatı ile ilgili istenilen krediye evet dedik. Muhtaç olanlara yemek ulaştırılması açısından bir hizmettir ve öncelikli olarak değerlendirilebilir dedik" ifadelerini kullandı.

   600 KİŞİLİK SALON TADİLATINA
   TAM 8 MİLYON 400 BİN TL KREDİ

Certel, belediyenin çalışanlarına halen borcu olduğunu, maaşlarını tam olarak veremediğini hatırlatarak, "Hayır verdiğimiz ikisi tekliften birisi Araştırma Hastanesi Polikliniği olarak kullanılan Anabinanın arkasında 600 kişilik salonun tadilatı için 8 milyon 400 bin TL'lik bir kredi talebi geldi. Biz de şuanda işçiye bu kadar borç varken, bu kadar yapılması gereken ama yapılmayan şeyler varken böyle bir yer için kredi kullanmanın doğru olmadığını söyleyip buna red verdik. Diğeri de eski Başkan İshak Taşçı'nın yapmış olduğu kapalı pazar yeri ve pazar kurulmadığı zamanlarda da otopark olarak kullanılacak Bande Aceh'in yanındaki yeri kendilerine göre otopark kullanılması uygun değil diye bir gerekçeyle değiştirerek, orayada kültürel faaliyetlerde, kurslarda kullanılacak şekilde yine 3 milyon 600 bin lira kredi isteniyordu. Bu krediyi de öncelikli olmadığı, dönüşümün doğru olmadığı, ana projesi neyse onda devam ettirilmesi gerektiği şeklinde gerekçeyle red verdik" dedi.

ÇÖP İHALESİNDEKİ USÜLSÜZLÜKLER SEBEBİYLE

Certel, 31 Mart 2019 tarihinden itibaren Başkan Cemil Deveci'nin talep ettiği 111 milyon TL tutarındaki 24 ayrı kredi veya teminat mektubu için yetki verildiğini, Ak Parti Grubu olarak sadece 3 teklife 'hayır' oyu kullandıklarını, diğer 21 talebe ise destek verdiklerini belirterek, "Atakum Belediyesi Meclisi'nde bugüne kadar toplamda 24 teklif gelmiş biz sadece 3 tanesine 'öncelikli olmadığı, belediyenin kanuni kredi limitinin üzerinde olduğu, teknik detaylarda farklı düşündüğümüz ve açıkçası çöp ihalesinde pratiğini gördüğümüz ihale süreçlerindeki usulsüzlükler sebebiyle onay vermedik. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Atakum ve Atakumlular için doğruların yanında yanlışların karşısında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Cemil Deveci için fesat ve kamu zararından müfettiş istendi