Üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasını özendirmek amacıyla Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) verilen "2020 Engelsiz Üniversite Ödülleri", koronavirüs salgını karşısında alınan tedbirler gereğince internet üzerinden gerçekleştirilen video konferans yöntemiyle sahiplerini buldu. 2018 yılından itibaren YÖK tarafından geleneksel olarak verilen ödüllere bu yıl 116 üniversiteden toplam 841 başvuru yapıldı. 2020 YÖK Engelsiz Üniversite Ödülleri'nde; Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ile Afyon Kocatepe Üniversitesi 13 bayrak ödülü ile en çok bayrak ödülü alan üniversiteler olarak zirveyi paylaşırken, 8 bayrak ödülüyle Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ikinci, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ise 6 bayrak ödülüyle üçüncü sırada yer aldı. OMÜ; Eğitim Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Turizm Fakültesi, Rektörlük birimi ve Kurupelit Kampüsü'yle "Mekânda Erişebilirlik Bayrağı" (Turuncu Bayrak) almaya hak kazandı. Geçtiğimiz yıl da 7 birimiyle Turuncu Bayrak'a ulaşan OMÜ böylelikle ödül sayısını 13'e çıkarmış oldu.

MALİYETLİ VE ZORLU BİR SÜREÇ
Engelsiz bir üniversiteye dönüşebilmenin eski üniversiteler için zorlu bir süreç olduğuna dikkat çeken Rektör Bilgiç "Bu süreç hakikaten hem maliyet hem de zaman bakımından oldukça zorlu. Her şeye rağmen Üniversite olarak YÖK tarafından başlatılan Engelsiz Üniversite Ödülleri'nin yarattığı heyecanla ve inandığımız bir değeri hayat geçirmek anlamında biraz daha hızlandık ve ekibimiz büyük moral ve motivasyonla çalışmaya başladı. Dolayısıyla bu farkındalık, bizi bugünkü noktaya getirdi. Farkındalık gerçekten çok önemli çünkü bir şeyin varlığından veya yokluğundan haberdar olmak, ancak farkında ve duyarlı olmakla mümkün olabiliyor. Engellilik konusundaki bu farkındalık; aslında bildiğimiz fakat hakikaten göremediğimiz yahut görmekten uzaklaştığımız bir gerçeğin varlığını keşfedip onunla ilgili gerekleri yerine getirmemizi sağladı. Bu vesileyle YÖK'ün bu ödülleri takdim etmesini büyük bir memnuniyetle karşıladığımızı vurgulamak istiyorum. Bugün Sayın Bakanımız, YÖK Başkanımız, değerli rektörlerimiz ve YÖK üyelerimizle güzel ve anlamlı bir amaç uğrunda bir arada olmaktan ötürü son derece mutlu olduğumuzu söylemeliyim." diye konuştu.

YÖKAK'TA İLK 10'DA

Konuşmasında OMÜ için bir başka sevindirici haberi paylaşan Rektör Bilgiç, Üniversitenin bu başarısına dair mutluluğunu "Yükseköğretim Kalite Kurulumuzun (YÖKAK) bu yıl ilk defa başlattığı Kurumsal Akreditasyon Programı'nda ilk 10 üniversiteden biri olarak seçildik. Bu süreçte inşallah kendimizi daha da geliştirmemize vesile olacak bu karar neticesinde de heyecanlı olduğumuzu ifade edeyim. Bu çalışma tabii bir ekip işi; nihayetinde rektörlük olarak biz bir irade ortaya koyuyoruz ama ekibimizin buna inanmışlığı, gayreti, kararlılığı ve samimi düşünceleri bu noktaya gelmemizde önemli faktörler olarak göze çarpıyor. Tüm ekibimize ve buna vesile olan herkese huzurlarınızda gönülden teşekkür ediyor, sizleri de saygı ve sevgiyle selamlıyorum." ifadeleriyle aktardı.