Her 6 saniyede 1 kişinin ölümünden sorumlu olan ve 11 kişide  1 gibi yüksek görünme oranına sahip olan "Diyabet", endokrin kliniklerinin ana uzmanlık alanlarından biridir.

Medicana Samsun Hastanesi   Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümünden Uzm.  Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, uyguladıkları güncel tedavi yöntemleri ve bilinçli bir beslenme ? egzersiz programı sayesinde, diyabetin hayatı tehlikeye atan bir hastalık olmaktan çıktığını ve kontrol altına alındığını belirterek, "Ailenizde, çevrenizde diyabet hastası varsa, endişelenmeyin. Günümüzde uygulanan güncel tedaviler sayesinde kan şekeri kontrolü artık çok daha başarılı bir şekilde sağlanmaktadır" dedi.

   İnsülin enjeksiyonu sayısını asgariye indiriyoruz

Dr. Gökosmanoğlu, diyabet ve kilo sorunu yaşayan hastalar için ise şöyle bilgilendirmede bulundu: "Güncel gelişmeler sayesinde kilo sorunu, kalp hastalığı, böbrek rahatsızlığı gibi şikâyetleri olan şeker hastalarında çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Özellikle diyabetik, kilolu ve obez hastaların tedavi ile çok rahat kilo verdiklerini görüyoruz. İnsülin kullanan birçok hastamız  ya insülini tamamen bırakıyor ya da günlük yapılan enjeksiyon sayısını asgariye indiriyoruz."

   Erken dönemde tedavi önemli

Koroner Kalp Hastası ya da by pass olmuş hastaların kalp krizi geçirme riskini uyguladıkları tedavilerle minimuma indirdiklerini anlatan Uzm. Dr. Gökosmanoğlu, böbrekleri bozulan hastaların erken dönemde tedaviye alınmaları durumunda, bu hastaların diyalize girmelerinin önüne geçildiğini söyledi.

   Alternatif tedavilere dikkat

Uzm. Dr. Gökosmanoğlu uyarıda bulunarak vitaminler, mineraller, şifalı otlar veya baharatlarla yapılan diyet takviyesinin, diyabeti ya da altta yatan bilinmeyen nedenleri ortadan kaldırdığına dair net bir kanıt yoktur diyerek, bu hastaların mutlaka bir endokrin ve metabolizma hastalıkları uzmanı tarafından takip edilmeleri gerektiğini ifade etti.