HPV aşısı, rahim ağzı kanseri ve genital siğil gibi birçok kansere karşı koruma sağlayan güvenli ve etkili bir aşıdır. 9-26 yaş arası tüm bireyler için ücretsiz olan HPV aşısı için nasıl randevu alabileceğinizi bu yazıda bulabilirsiniz.

H P V A Ş I S I

HPV Nedir?

HPV, Human Papilloma Virus (İnsan Papilloma Virüsü) kelimelerinin kısaltmasıdır. 200'den fazla türü bulunan bu virüs, cinsel yolla bulaşır ve genital siğil ve kansere yol açabilir.

HPV Aşısı Nedir?

HPV aşısı, bağışıklık sisteminin HPV virüsüne karşı direnç oluşturmasını sağlayarak rahim ağzı kanseri, vulva kanseri, vajina kanseri, penis kanseri, anüs kanseri ve orofaringeal kanser gibi birçok kansere karşı koruma sağlar.

HPV Aşısı Kimlere Yapılır?

HPV aşısı, 9 yaşından itibaren tüm kız ve erkek çocuklara uygulanabilir. 26 yaşına kadar aşı yaptırmamış olanlar da aşı olabilir.

HPV Aşısı Ücretsiz mi?

Evet, HPV aşısı 9-26 yaş arası tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için ücretsizdir.

HPV Aşısı Nasıl Yapılır?

HPV aşısı, kol kasına 2 veya 3 doz halinde uygulanır. Aşılama şeması yaşa göre değişir.

HPV Aşısı Randevusu Nasıl Alınır?

HPV aşısı randevusu, Aile Hekimliği Birimlerinden veya Alo 182 hattından alınabilir.

HPV Aşısı Hakkında Merak Edilenler

  • Güvenlik ve Etkinlik: HPV aşısı güvenli ve etkili bir aşıdır.
  • Yan Etkiler: HPV aşısı yan etkilere neden olabilir, ancak bu yan etkiler genellikle hafif ve geçicidir.
  • Kapsam: HPV aşısı, HPV'nin tüm tiplerine karşı koruma sağlamaz. Bu nedenle, düzenli olarak pap smear testi yaptırmanız önemlidir.

Unutmayın, HPV aşısı kanserden korunmada en önemli araçlardan biridir. 9-26 yaş arasındaysanız ve HPV aşısı yaptırmadıysanız, en kısa sürede aşı olun!

HPV aşısı hakkında daha fazla bilgi almak ve randevu oluşturmak için en yakın Aile Hekimliği Birimine başvurun veya Alo 182 hattını arayın. Sağlığınızı korumak sizin elinizde!