İslam dünyası siyasi, ekonomik ve kültürel bağımsızlığına kavuşabilmesi için er-geç Batı dünyası ile hesaplaşacaktır.

İslam dünyası bu hesaplaşmaya mahkumdur.

Bu konu çocuklarımıza ders olarak okutulmalıdır.

Çocuklarımıza,sahte barış türkülerinin gürültüleri arasında dostu düşman, düşmanı dost olarak öğretiyoruz. Eğitimimizin önemli çıkmazlarından birisi de budur.

Şubat ayı içinde ölümünün 98.sene-i devriyesini idrak edeceğimiz İkinci Abdülhamid'in F. Okyar'da Babağyan'ın nakliyle Batıyı nasıl okuduğunu görelim:

'Bunların (Batılıların) bize karşı esas siyasetleri değişmez. Belki kanaatleri zamanın icapları olarak tahavvül etmiş gözükür. Fakat o hadisenin tesirleri zail oldu mu arzu, emel ve bunların tabii tatbikatı olan politikaları aynı mahiyeti alır.

Tecrübelerim şu noktada toplanmıştır: Milletlerin birbirlerine karşı politikalarını daha çok kendi memleketlerinin şartları tayin ediyor. Otuz üç sene içinde hükümdar, devlet erkanı, sahasında şöhret sahibi çok insanlar görmüştüm. Ben gitmedim, onlar bana geldiler. Bu ziyaretlerin hepsinde kendileri için istifade ve hatta zaruret vardır. Şartlar benim aynı vaziyete gelmeme mani oldu. Çünkü bütün bu gelenler benden, dolayısıyla devlet, vatan ve milletimizden bazı şeyler almak veya vermek arzusunda hatta mecburiyetinde idiler. Kudüs'te yaptırdığı kiliseyi görmek bahanesiyle Edirne'den itibaren karadan ta Filistin'e kadar topraklarımızı tetkik ede ede gidip gelen Alman İmparatoru İkinci Wilhelm, Alman dostluğundan söz ederken bana 'Biz sizden vazgeçemeyiz' demişti.

O anda samimiyet ve dostluğunu ifade için söylediği bu sözde, kendilerinde olmayanları bizden tamamlamak, bizde olmayanları da kendilerini,bizim için vazgeçilmez hale getirmenin açıkça ifade edilmeyen fikir ve gayesi vardı.

Rusya da bizden ebediyen vazgeçemez. İstanbul ve Boğazlar bizim olduğu müddetçe. Çünkü Bahr-ı Sefid'e (Akdeniz'e) ancak bu yoldan çıkılır. Rus Çarlığı da cihan devleti olabilmek için ya bu yoldan serbestçe geçecek ya da cihan devleti olmak sevdasından vazgeçecektir.

Osmanlı hudutları içinde yaşayan diğer ırk ve milliyetlerle Avrupa devletleri ya din ve ırk benzerliği veya siyasi menfaat itibarı ile alakadardır.'

Selam ve sevgi ile…