Bafra Ovası kavun kokuyor! Süheyla ve Ankara kavunu kapış kapış

Her yaz mevsiminde olduğu gibi Samsun’un Bafra Ovası yine kavunla doldu taştı. Tarladan pazara süzülen kokular, süheyla kavunu mu Ankara kavunu mu tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Bu sene üretim rekor kırıyor gibi duruyor.

Ankara kavunu hızla yayılıyor

Eskiden sadece süheyla kavunu bilinirdi, son dört yıldır Ankara kavunu da sahneye çıktı. Özellikle Fener, Karıncak, Türbe, Ağıllar gibi mahallelerde üretim çoğaldı. Toprak yumuşak, kavun bayılıyor.

Fiyatlar fena değil ama oynayabilir

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner kavunun tanesinin tarlada 10-15 lira arasında değiştiğini söylüyor. Ankara kavunu biraz daha uygun; 7 liraya bile var. Ama sıcaklar ve aynı anda her yerde hasat olması nedeniyle ilk başta fiyat düşük.

Bafra’da Topraksız Tarım Hızla Büyüyor: Kadın İstihdamı ve İhracat Rekoru Kapıda
Bafra’da Topraksız Tarım Hızla Büyüyor: Kadın İstihdamı ve İhracat Rekoru Kapıda
İçeriği Görüntüle

Süheyla sadece Karadeniz’de

Çiftçi Zeki Macit, üç farklı kavun ekiyor: Rita, Ankara ve süheyla. Ona göre rita bu sene biraz zayıf kaldı ama süheyla kavunu yüz güldürüyor. “Süheyla dışarıda bilinmez ama Karadeniz'de başka kavun aramaz kimse” diyor. Ankara kavunu ise daha çok İç Anadoluya gidiyor.

Rekolte beklentisi yüksek

Bu sene 50 bin ton civarında kavun bekleniyor. Sadece Türkiye içi değil, Gürcistan bile Bafra’dan kavun alıyor. Kavunların sadece tadı değil, yolu da uzun.

Tüketiciye tavsiye net: Pazara çıktığında “nereden gelmiş bu kavun” diye sor, Bafra diyorsa kaçırma.