Kimileri için sadece bir bağış kimileri için umut olarak adlandırılan kurban bağışı, Müslümanların sık sık yaptığı yardımların başında gelir. Allah’a verdiği nimetler karşısında şükretmek, ihtiyaç sahiplerine destek olmak, bir isteğin gerçekleşmesi karşısında adak etmek, çocuk sahibi olanların şükretmek niyetiyle kestiği kurbanlar, çoğu zaman bağış yoluyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılır. Kurban, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’in yaşadığı olaydan, bugüne kadar süregelen bir ibadettir. Kurban ibadetini kişiler kendileri yerine getirebilecekleri gibi yardım kurumlarına bağışlayarak, kendileri adına kesilerek yoksullara ulaştırılmasını sağlayabilirler. Buna kurban bağışı denilir.

Kurban ibadetini bağış yoluyla yerine getirmek isteyen kişiler, kimi zaman kendilerine bir rehber ararlar. Bu noktada yazımızdan faydalanabilir ve aklınıza takılan soruları giderebilirsiniz.

Kurban Bağışı Nedir?

Kurban bağışı, İslamiyet’te önemli bir yere sahip olan bir ibadet olup, yardımlaşmanın en güzel halidir. Müslümanlar, her yıl İslami takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününde başlayan ve dört gün boyunca devam eden Kurban Bayramı’nda kurban keserek Allah’a sonsuz teslimiyetini gösterirler. İslam inancına göre Allah’a yaklaşmanın ve onun rızasını kazanmanın bir yolu olarak görülen kurban ile yoksulları sevindirmek mümkündür. Kurban bağışı, Müslümanların kesmiş oldukları kurbanlık hayvanların etlerinden oluşan bir yardımlaşma şeklidir.

Kurbanlık hayvanlar genellikle, koyun, keçi, sığır ya da deve olarak tercih edilir. Söz konusu bu hayvanlar Kurban Bayramı’nda belirlenen dini ritüellere uygun şekilde kesilir ve etler ise ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Öyle ki bu ibadet sayesinde bir taraftan Allah’a yaklaşılır diğer taraftan ise muhtaç insanların et ihtiyacı giderilmiş olur. Yardımlaşma ve dayanışma derneğinin en önemli örneği olan kurban ibadeti, bağış yaparak da gerçekleştirebilirsiniz. Kurban bağışını kendi imkanlarınızla yapabileceğiniz gibi çeşitli hayır kurumlarıyla da gerçekleştirebilirsiniz. Bu kurumlar hem yurt içi hem de yurt dışı olmak üzere kurban bağışı organizasyonları yapmaktadır.

Son yıllarda özellikle de Afrika’ya yapılan bağış organizasyonları ile adından söz ettiren Mis Darüsselam Derneği, bağışlarınızı bölgede kurban keserek yerine getirir ve hayrınızı ihtiyaç sahiplerine ulaştırır. Kurban bağışı, Müslüman toplumlar arasında sosyal yardımlaşma ve dayanışma duygularını güçlendirirken, aynı zamanda manevi bir bağ kurmak için de fayda sağlar. Bu ibadet, temelinde Allah’a itaat etmeyi ve sadakat göstermeyi barındırırken aynı zamanda yoksulların et ihtiyacını karşılamayı da sağlar. Bazı insanlar ekonomik şartlar nedeniyle sağlıklı gıdaya ulaşmak konusunda büyük zorluklar yaşıyor ve hatta Afrika gibi toplumlarda et ihtiyacı sadece bu bağışlar ile karşılanıyor. Bu nedenle hayati öneme sahip olan kurban bağışı, dini bir ibadetten çok daha fazlasını sunuyor.

Kurban Bağışı Nerelere Yapılır?

Kurban bağışı, yılın her dönemi yapıldığı gibi özellikle Kurban Bayramı döneminde daha yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Kurban bağışı yapacak olan kişiler, genellikle kurumlar aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaşırlar. Kurban bağışı yapabileceğiniz yerleri şu şekilde sıralamak mümkündür;

·      Cami ve İslami Vakıflar: Pek çok ülkede, yerel camiler ve İslami vakıflar, Kurban Bayramı döneminde kurban kesimi ve etlerin dağıtılması noktasında görev alır. Bu kuruluşlar, kurban kesimi ve etlerin dağıtılması gibi süreçleri organize ederek ihtiyaç sahiplerine ulaşırlar.

·      Yardım Kuruluşları ve Dernekler: Yurt içinde ve yurt dışında faaliyet gösteren yardım kuruluşları ve dernekler, Kurban Bayramı döneminde olduğu gibi yıl içerisinde de bağış organizasyonları düzenler. Bu kuruluşlar, bağışlanan kurbanların kesimi ve etlerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında profesyoneldir.

·      Online Bağış Platformları: Teknolojinin  gelişmesiyle beraber bağışlar artık online platformlar üzerinden de kolaylıkla yapılmaktadır. Bu platformlardan güvenilir olanları tercih ederek, kolayca kurban bağışı yapabilirsiniz.

Kurban bağışı yapmak isteyen kişiler, bağış yapacakları kuruluşları dikkatlice seçmeli ve güvenilir bir sisteme sahip kuruluşlardan yana tercih yapmalıdır. Bunun yanı sıra  kurban bağışının nasıl kullanılacağı ve etlerin nasıl dağıtılacağı konusunda da bilgi edinmek oldukça önemlidir.

Kurban Bağışı Yapmak için Hangi Adımlar Takip Edilir?

TÜRKİYE'NİN EN İYİ, EN GÜVENİLİR VE KALİTELİ MOBİLYA MARKALARI TÜRKİYE'NİN EN İYİ, EN GÜVENİLİR VE KALİTELİ MOBİLYA MARKALARI

Kurban bağışını dinimize uygun şekilde yapmak için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu detayları aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür;

·      Kurban Bağışı Yapmak için Kurum Seçmek: İhtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere kurban bağışı yapmak istiyorsanız öncelikle güvenilir bir kurum seçmelisiniz. Mis Darüsselam Derneği uzun yıllardır kurban bağışı organizasyonu yapmakta ve hayırseverlerin bağışlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır.

·      Bağışınızı Gerçekleştirin: Bağışınızı vekalet vererek Mis Darüsselam Derneği’ne bağışlamak için, derneğin resmi banka hesabına havale/EFT/FAST yoluyla, web sitesi üzerinden online bağış yöntemiyle veya derneği ziyaret ederek elden teslim edebilirsiniz.

·      Hisse Dağılımı: Kurban hisseleriniz, bağışların talep etmesi ve ihtiyaç durumuna göre farklı ülkelerdeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılabilir.

·      Kurbanlık Seçimi: Bağışınız ulaştığında, yetkili kişiler kurbanın kesileceği bölgede kurbanlık hayvanı seçer ve satın alır.

·      Kurban Kesimi: Bölgenin din insanları veya kurumun yetkilendirmiş olduğu kişi ile kurban kesimi gerçekleşir. Burada İslami usullere uygun hareket edilir.

·      Kesim Videoları: Kurban kesiminin gerçekleşmesinin ardından etlerin dağıtımına geçilir. Kesim ve dağıtım süreçleri videolar halinde hayırsever kişilere bildirilir. Böylece herhangi bir güven sorunu oluşmadan işlemler gerçekleştirilmiş olur.

Kaynak:https://www.misdarder.org.tr/kurban-bagisi/

Editör: Ozge Ozkan