TCMB, politika faizini Mayıs ayında %50'de sabit bıraktı, enflasyon baskıları ve parasal sıkılaştırma kararlarını değerlendirdi.

'Merkez'den zorunlu karşılıklara değişiklik!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Fatih Karahan başkanlığında toplandı ve Mayıs ayı faiz kararını açıkladı. Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını ikinci kez %50'de sabit tuttu.

Samsun ve Sinop’ta, IPARD projeleri için 627 milyon lira tutarında başvuru yapıldı Samsun ve Sinop’ta, IPARD projeleri için 627 milyon lira tutarında başvuru yapıldı

Faiz Kararı ve Gerekçeleri

Para Politikası Kurulu, faiz oranının %50 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. Bir önceki toplantıda da aynı seviyede bırakılan faiz oranı, ekonomideki mevcut koşullar ve enflasyon beklentileri göz önünde bulundurularak değiştirilmedi.

Kuruldan yapılan açıklamada, hizmet enflasyonundaki yüksek seyir, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğuna dikkat çekildi. Nisan ayında aylık enflasyonun ana eğiliminde sınırlı bir zayıflama kaydedilmiş olsa da yurt içi talepte yavaşlama ve tüketim malı ithalatındaki artışın cari işlemler dengesini olumsuz etkilediği belirtildi.

Enflasyon ve Parasal Sıkılaştırma

Enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yineleyen Kurul, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini yakından izlediğini belirtti. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörülerle uyumunu takip eden TCMB, belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğini vurguladı.

Makroihtiyati Çerçeve ve Ek Adımlar

Makroihtiyati çerçevede sadeleşme ve piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırma amacıyla menkul kıymet tesisi uygulamasının sonlandırıldığı açıklandı. Son dönem kredi büyümesi ve mevduat gelişmeleri göz önünde bulundurularak, makro finansal istikrarı koruyacak ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek ek adımlar atılacağı belirtildi.

Geçmiş Toplantılardaki Faiz Kararları

Geçmişte alınan faiz kararları göz önünde bulundurulduğunda, TCMB'nin politika faizi son aylarda önemli artışlar göstermişti:

  • Haziran 2023: %8,5’ten %15’e
  • Temmuz 2023: %17,5’e
  • Ağustos 2023: %25’e
  • Eylül 2023: %30’a
  • Ekim 2023: %35’e
  • Kasım 2023: %40’a
  • Aralık 2023: %42,5’e
  • Ocak 2024: %45’e
  • Mart 2024: %50’ye

Gelecek Beklentiler

Merkez Bankası, enflasyon ve parasal koşullara ilişkin göstergeleri yakından takip etmeye devam edecek ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacağını belirtti. Para politikası kararlarının öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacağı vurgulandı.

Haziran ayında yapılacak toplantıda, mevcut ekonomik koşullar ve enflasyon gelişmelerine göre yeni faiz kararlarının alınması bekleniyor. Enflasyonda kalıcı bir iyileşme sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceği ifade edildi.

Editör: Ismail Usta