Hemen belirtelim ki, Müslümanlardaki vizyon eksikliği inançlarından değil, beceriksizliklerinden ve hatta dinlerinin emrettiği misyon ve vizyondan sapmalarındandır.

Vizyon, var olanla olması gerekeni açık bir şekilde ortaya koymaktır.

Bir başka ifade ile vizyon, oluşturulmaya çalışılan geleceğin fotoğrafıdır.

Söz konusu tanımlar ile Müslümanların politik çıkışlarına baktığımızda ortada bir yanlış olduğunu görüyoruz. Bu konuda yapmış olduğumuz yanlışları görmemizin gerektiğine inanıyoruz.

Aksi halde Müslümanların koşuşmaları bir serap koşuşmasından ileri gitmez.

Geriye doğru çekinmeden dönüp bakmaktan korkmamak gerekir. Biz bu bakışımızla devr-i sabık meydana getirip lanetleyecek adam aramayacağız. Geçmiş yanlışları tekrarlamama adına nerede yanlış yaptığımızı öğreneceğiz. Her iktidar yada politik hareket her şeyi yeniden keşfetmesine gerek kalmasın.

Türkiye dahil, İslam coğrafyasında ortaya çıkmış İslami hareketlerin hiçbiri başarılı olamamıştır.

İşte Mısır, Afganistan, Pakistan, Filistin ve Türkiye…

Örneğin; merhum Erbakan bir ifadesinde; '35 yıl mücadele verdik, iktidar olduk fakat, Türkiye'nin yönetilemediğini gördük.' Demiştir.

O'nun bu ifadesinden anlıyoruz ki, mevcut durumun analizi yeterince yapılmadan yola çıkılmıştır. Benzer durum AK PARTİ'nin iktidar dönemlerini, 'çıraklık, kalfalık ve ustalık' dönemi olarak kategorileştirmesinde görülmektedir. O'nun da bu konudaki deneyimlerden yararlanmadığı ortaya çıkmaktadır. Adeta her şey silbaştan olmuştur.

Müslümanların vizyon eksikliklerinin bir nedeni de mevcut liderleriyle iktidar hedefleridir. Onlara göre hükümet yönetimi ellerine geçerse her şey güllük gülistanlık olacaktır. Yani Müslümanların vizyonlarının hükümeti yönetme ile sınırlı olmasıdır. Oysa asıl mesele o zaman başlamaktadır.

Bu gerçeği bir türlü anlamakta zorlanıyoruz.

İşte merhum Erbakan'ın ifadeleri ve bugünkü Türkiye.

Müslümanlar klasik iktidar kavram ve anlayışlardan sıyrılıp asli misyon ve vizyonlarına dönerlerse daha başarılı olacaklarına inanıyoruz.

Bu nasıl olur, onu da görelim inşallah.. Selam ve sevgi ile.