Bir milyon aktif çalışanı, bir o kadar da yetişmiş, ancak işsiz, genç insandan oluşan; çoğu dar gelirli ailenin çocukları ve kendileri de dar gelirli olan, büyük bir meslek grubudur öğretmenler. Eğitim alanı da ülkedeki sosyo-ekonomik işleyişten bağımsız olmadığına göre, öğretmenlerimiz de yaşanan olumsuzluklardan doğrudan etkilenmektedir…

Kemal Kurkut, 23 yaşındaydı, müzik öğretmeni olacaktı; Nevruz törenlerinde Diyarbakır'da öldürüldü... Aybüke Yalçın 22 yaşındaydı, müzik öğretmeniydi; Batman'da öldürüldü. Binlerce öğretmen gibi Nuriye ve Semih de işten atıldı, 'işlerine dönmek istedikleri için' açlık grevine başladılar ve içerideler!..

Öte yandan MEB, Resmi Gazete'de yayınlanan 'Öğretmen Strateji Belgesi 2017-2023'ile 'yeni kariyer sistemi 'getiriyor. Bu belge, rotasyon sistemi, performans değerlendirme, yeterlilik sınavı gibi birçok düzenleme içeriyor:

Bütün öğretmenler, dört yılda bir yeterlilik sınavına girecek. Gönüllü faaliyetleri, okul dışı çalışmaları, kurulacak Öğretmen Akademilerinde alınacak eğitimler, öğrenci başarıları gibi ölçütlere göre kariyer sistemi oluşturulacak.

Rotasyon ve performans sistemi getiriliyor.

Lisans programları, uygulama ağırlıklı olarak yeniden yapılandırılacak. Fakülteye girişten sonra program değişikliği yapılabileceği gibi, mesleğe uygun olmadığı belirlenen öğrenciler, başka okullara veya bölümlere geçiş yapabilecek.

Eğitim fakültelerindeki öğretim elemanları, ilk ve orta dereceli okullarda gözlem, araştırma ve uygulama yapabilecek.

Yıl sonuna kadar öğretmenlere yönelik şiddeti önlemek için hukuki ve idari plan oluşturulacak.

Mesleğe girişte adayların becerileri, seçme sınavları ile lisans başarısı, ürün seçki dosyası, öğretmenlik uygulaması değerlendirmesi, mülakat gibi kriterleri esas alan bir istihdam sistemi oluşturulması düşünülüyor.

Özetle,öğretmen olmak da zor bu ülkede, öğretmen kalmak da!..