Küçükken veya büyüdüğümüzde en keyifli bir şekilde vakit geçirebilmenin yöntemleri arasında oyun oynamak da gelir. Oyun oynamanın küçük yaşlardaki öneminden uzmanlar bahsediyor. Buna satranç, sudoku gibi oyunları da dahil edersek biraz daha yaşlandığımız oyun oynamak beyinsel aktiviteleri canlı tutabiliyor. İşte oyun oynamak beyni geliştiriyor mu ve oyun oynamanın avantajları neler gibi konulara bu yazımızda değineceğiz.
Oyun Oynamanın Beyne Faydaları
Oyun oynamak bilimsel olarak beynin çeşitli yönlerini geliştirdiği gösterilmiş bir aktivitedir. Ancak bu hangi oyun ve ne şekilde oynandığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Oyun oynamanın dikkat ve odaklanmayı artırdığına dair yapılmış bilimsel çalışmalar vardır. Aksiyon ve strateji oyunlarının hızlı tepki vermeyi, dikkat yönetimi becerilerini artırabildiği gözlemlenir.
Problem Çözme ve Stratejik Düşünmeyi Geliştirme
Problem çözebilmek veya bu yeteneğe sahip olmak oldukça önemlidir. Oyun oynamanın ve bu oyunlarda zaman geçirmenin karar verebilme veya problem çözebilme üzerine yeteneklerimizi geliştirdiğine dair iddialar vardır. Bulmaca, macera veya strateji oyunlarıyla birlikte mantık yürütme, plan yapma veya karar verme becerilerimizi geliştirebiliriz.
Bellek ve Bilişsel Esneklik
RPG ve hikaye tarzında oynanan oyunlarda görevleri veya haritaları, karakter bilgilerini hatırlamak hafızayı kuvvetlendirebilir. Bu anlamda oyunun niteliğinin de büyük önemi bulunacaktır. Bellek gelişimi veya hafızanın gelişmesi için satranç, sudoku gibi gelişim oyunları da oynanabilir. İşte tüm bunlar hayatta daha kararlı, azimli ve amaç sahibi olabilmek için oynanabilecek oyunlardandır.