Samsun’un En İyi Aşçıları – Hangi Lokantalarda Çalışıyor?
Samsun’da “nerede güzel yemek yenir” sorusu sık sorulur. Şehir büyük, damak tadı geniş, ama bazı isimler var ki duyulunca herkes “oha buraya gitmeli” diyor. Bu mekanların ardında ise tecrübeli ŞEFLER var; bildiğin, görgülü, mutfağını iyi bilen ustalar. Bugün sana Samsun’un en çok konuşulan ve en lezzetli işleri çıkaran aşçıların çalıştığı yerleri anlattım.
Balık ve Deniz Ürünleri – Usta Eliyle
Sahil yürüyüşü yaparken şuna denk gelmişsindir: “Ya burası güzel kokuyor”. İşte o kokuların ardında bazı usta balık şefleri var. Atakum’da kıyıdaki balık lokantalarında çalışan ustalar çoğu zaman yerli taze balığı öyle bir pişiriyor ki, üç dört defa giden çok oluyor. “Sarma levrek” veya “ızgara mezgit” denildi mi, çok kişi direk burayı öneriyor.
Etçi Aşçılar – Etin Adresi Belli
Şehre “Etçi” diye girenler bilir; Samsun’un et lokantalarında pişen etin lezzeti başka. İlkadım ve Çarşamba civarındaki kasap-restoranlarda çalışan baş aşçılar var ki, yılların maharetini ortaya koyuyor. Kimi köfteyi, kimi bifteği özlemişsin gibi pişiriyor. Kahvehane muhabbetlerinde bile isimleri geçer.
Pide Ustaları – İnce Hamurun Sırrı
Samsun demek pide demek gibi bir şey oldu bazen. Bafra ve Terme tarafındaki pideler hakkında herkes konuşuyor. “Onun pidelerinde hamur böyle kabarıyor, bunun firinda kıtır kıtır” derken ustaların yetiştiği yıllar akla geliyor. Bir kere damağına yerleşen o kıvam, kolay kolay çıkmıyor.
Tatlı Aşçıları – Tespih Koleksiyonlu Tatlar
Samsun’un tatlı dünyasında da bazı aşçılar var ki işi ciddiye almış. Özellikle kadayıf ve baklava yapan yerlerde çalışan ustaların elinden çıkan tatlılar, mis gibi şerbetiyle ün kazanmış. Mahalle arasında sohbet olurken “o tatlıyı denedin mi” diye herkes aynı yeri gösteriyor.
Yerel Lezzetler – Kültürle Buluşan İsimler
Samsun’un yöresel mutfağı da hızlı yükselen trendler arasında. Hamsili pilav gibi yerel tatlarda çalışan usta isimler, sosyal medyada da sıklıkla paylaşılıyor. Bazen sen de görmüşsündür: “Twitter’da gördüm, şu usta hamsili pilavı yapıyor” diye paylaşımlar çıkıyor.
Samsun’da lezzet avına çıkmak istiyorsan, en çok adı geçen ustaların olduğu bu mekanlar ilk rotan olmalı. Hangisine gidersen git, mutlaka sohbet et, kim bilir belki sana sır tarifini bile anlatır.





