Samsun Hasan Çakın Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yiyecek içecek hizmetleri alanında eğitim gören öğrenciler Erasmus+ programı çerçevesinde yürütülen Ekmeğe Dönüş Projesi ile Avrupa’da üç aylık mesleki staj yapma fırsatı yakaladı. Geleneksel Türk ekmek kültürünü Avrupa’daki modern tekniklerle harmanlamayı amaçlayan proje gençlerin mesleki gelişimine katkı sunarken kültürel etkileşimi de teşvik ediyor.
Alman Fırınlarında Çalışan Samsunlu Öğrenciler
Portekiz’in Braga kentinde bulunan geleneksel bir fırında staj yapan Ela Naz Özturan ve Beyza Kutlu hamurla olan bağlarını farklı bir kültürde pekiştiriyor. Berlin’de yer alan bir Alman fırınında çalışmalarını sürdüren İrem Şen ve Medine Gök’te Alman ekmekçiliğinin köklü tekniklerini öğrenerek mesleki donanımlarını artırıyorlar. Bu süreç gençlerimizin mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor.
Gerçekleştirilen projede öğrenciler staj deneyiminin yanında kapsamlı bir şekilde de öğrenme fırsatı elde ediyorlar. Proje kapsamında öğrenciler farklı un türlerini tanıma fırsatı elde ediyorlar. Bunun yanında geleneksel tarifler ile ilgili bilgi sahibi olma ve uluslararası mutfaklarda uygulamalı olarak eğitim gerçekleştirme şansı kazanıyorlar. Proje sayesinde öğrenciler hem kültürel etkileşimlerini artırıyor hem de yabancı dil yetkinliklerini geliştirebiliyor.
Yetkililere göre Erasmus+ projesi öğrencilerin gelecekteki kariyerlerini de olumlu yönde etkiliyor. Öğrenciler uluslararası vizyon kazandıklarından yeni çalışma kapıları da aralanıyor.