Sivas’ta Üvez Sezonu Başladı: Fiyatı El Yakıyor, Faydası Saymakla Bitmiyor
Sivas’ın yüksek dağlarında yetişen üvez yeniden tezgâhlarda. Bu küçük ama kıymetli meyve, bu yıl az çıktı ama ilgisi büyük. Geçen sene 150 liraydı, şimdi 300. Devamı haberde...
İki Yılda Bir Çıkan Şifa Meyvesi
Üvez öyle her yıl bol bol çıkan bir meyve değil. İki yılda bir yetişiyor, bir sene dallar dolup taşarken diğer sene ağaçlar neredeyse boş kalıyor. Sivas’ın yüksek kesimlerinde kendiliğinden büyüyor, kimse özel bir bakım yapmıyor. Bu yüzden de bulunması zor, değeri yüksek.
Toplanıyor, Çürümeye Bırakılıyor
Ağustos ve Eylül aylarında toplanan üvez hemen yenmiyor. Olgunlaştıktan sonra bir süre bekletiliyor, çürümeye bırakılıyor. Garip geliyor ama bu haliyle hem tadı yumuşuyor hem de şifası artıyor. Halk arasında “karanlık odada dinlendirilir” deniyor. Bazıları 30 gün boyunca azar azar tüketiyor, sanki bir kür gibi.
Esnaf Ahmet’in Üvez Hikayesi
Sivas’ta esnaflık yapan Ahmet Şarkışla yıllardır üvez satıyor. Diyor ki: “Vatandaş aldıktan sonra karanlık bir odaya koyar, hemen yenmez. Kış meyvesidir, bağışıklığa, sindirime, kalbe iyi gelir.” Geçen yıl 500 kilo topladıkları yerde bu sene sadece 50 kilo çıkmış. “Olgunlaşınca tezgâha asarız, simsiyah olunca yenir” diyor. Fiyat artışının da sebebi bu azlık.
Her Köyde Yok, Herkes Tanımıyor
Üvez her köyde bulunmuyor. Genelde Tokat - Sivas arası bölgelerde, dağ yamaçlarında çıkıyor. İlk defa gören bazı vatandaşlar merak edip tadıyor, sonra ertesi gün geri gelip kilo kilo alıyor. “Bilmeyenler öğrensin diye beş tane etiket koyduk” diyen Ahmet, bu sene de satışlardan memnun.




