Herkes hergün bir şeyler konuşur. Biz de hergün mutlaka bir şeyler okur ve yazarız.

Son okuduğum kitap Dr. Temel Şen Hocamız tarafından kaleme alınmış ve Beyan Yayınlarının 733. Kitabı olarak okuyuculara arz edilmiş ' İslam'da Fikir ve İnanç Hürriyeti' adlı eserdir.

Birkaç seansta okuduğum bu kitap alanında önemli boşluğu doldurabilecek zenginliktedir.

Müslüman toplumlarda en çok okunması gereken kitapların başında insan hakları ile ilgili olanların olduğunu düşünüyoruz. Çünkü insan haklarının en çok çiğnendiği yerlerin başında İslam coğrafyası gelmektedir.

Bu konuda Müslüman aydınlarımız ve politikacılarımız çok ama çok yaya kalmışlardır.

En çok ezilenler, en çok feryat etmesi gerekenler olmalıdır. Maalesef İslam dünyasında bunun tersi olmaktadır. Sesleri en çok çıkanların başında en çok ezenler gelmektedir.

Bu nedenledir ki, Dr. Temel Hoca'nın çalışması, sivrisinek misali İbrahim(as)'i yakmak isteyen Nemrut''un ateşini söndürme teşebbüsü olsa bile yararlı olabileceğine inanıyoruz.

Fikir ve İnanç hürriyetinin olmadığı yerde kalkınma, refah ve mutluluk da olmaz.

Temel Şen Hoca kitabına İslami perspektifle insanın tanımı ile başlamış ve kitabı özetleyen çok güzel bir 'sonuçla' bitirmiştir.

'İnsan hakları, hiçbir ayırım ve eşitsizlik olmaksızın, tüm insanların sadece insan olma özellikleri dolayısıyla sahip olmaları lazım gelen hak ve hürriyetleri ifade eder. Fikir ve inanç hürriyeti ise, bireyin entelektüel ve aşkın yönüne ilişkin sahanın özgürlüğü meselesini kendisine konu edinir. ' cümleleri ile kitabına başlayan yazarımız Şen Hoca şöyle bitirmektedir:

'Her ne kadar bunca acı tecrübe ve ulaşılan bilimsel ve teknolojik seviyeyle tezat teşkil etse de , günümüz dünyasında bu eksende yaşanan yoğun problemlerin hallinde, İslam'ın sunduğu yaklaşımlardan yararlanma yoluna gidilmesi, belli bir rahatlama sağlayabilir.

Önemli olan, temel ilkeleri, İslam'ın kendi konteksi içerisinde yaşanılan güncele orijinal birer alternatif olarak sunma becerisini gösterebilmektir. Bu ise henüz başarılamamış görünmektedir.'

Bu vesile ile yazarını kutlarken kitabın ikinci baskısında günümüz gençlerimizin kelime dağarcıklarını göz önünde bulundurarak biraz daha sadeleştirme yoluna gitmesinin yararlı olacağına inanıyoruz. Zira derslerine girdiği öğrencileri ölçülerden bir ölçü olabileceğini düşünüyoruz.

Selam ve sevgi ile…