Meslek lisesi ve staj yapılan üniversite bölümlerinden mezun olan kişiler, 1987 yılında çıkarılan 3308 sayılı Kanun ile birlikte sigorta başlangıçları yapılmasına rağmen emekli olamıyor. Mevcut düzenlemelere göre, staj ve çıraklık yapan kişiler, SGK dökümlerinde işe başlangıçlarını görebiliyor. Fakat emeklilik için gerekli primlerin yatırılmaması sebebiyle, staj ve çıraklık yapılan dönem emeklilik hesaplamasına dahil edilmiyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasıyla beraber 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar yaş sınırı bulunmaksızın emeklilik hakkı kazanırken, staj ve çıraklık mağdurları bu haktan yararlanamadı. Staj ve çıraklık mağduriyeti sık sık gündeme gelirken, konuyla ilgili henüz bir karar açıklanmadı.

Elips Haber’den Betül Vural’a konuşan Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman, staj ve çıraklık mağdurlarının yaşadığı mağduriyeti anlattı. Emeklilik sistemine dahil edilmedikleri için mağdur olduklarını ifade eden Salman, “Bizim mücadelemiz, Meslek Lisesi, Çıraklık Okulu, staj yapılan Yüksekokullarda, zorunlu staja tabii tutularak çalışan kişilerin mezun olduklarında emeklilik sistemine dahil edilmemesine karşıdır” diye konuştu.

240-250 bin civarında staj ve çıraklık mağdurunun olduğu ve bu kişilerin EYT düzenlemesinden yararlanamadığını ifade eden Salman, devlet tarafından zorunlu staja tabi tutulan ve 3308 sayılı kanun ile birlikte sigorta başlangıcı yapılan kişilerin mezun olduklarında emekli olamadıklarını söyledi.

2021-2022 yıllarında mağduriyet ile ilgili yürüttükleri çalışmalardan bahseden Salman, “EYT gibi staj ve çıraklık mücadelesi de yıllarca sürdü. Bununla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 53 adet kanun teklifi verildi ve hep ret gördü. En sıcak çalışmayı ise eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve MHP-AKP grup başkan vekilleriyle görüştüğümüz dönemde yürüttük. Bu görüşmelerde, mağduriyetimizin EYT ile sona ereceğini öngörmüştük” ifadelerini kullandı.

MHP Kurultayında Devlet Bahçeli Tekrar Lider Seçildi MHP Kurultayında Devlet Bahçeli Tekrar Lider Seçildi

“Mağduriyet seçimden önce bitecek”
Mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Salman, “Meclis 1 Ekim’de açılacak, biz de içeriden torba yasada olduğumuza dair kulis bilgileri duyuyoruz. Bu konuda meclisteki çalışmaların tamamlanmasını ve mağdurların haklardan yararlanmasını talep ediyoruz şeklinde konuştu. Staj ve çıraklık mağduriyeti hakkında siyasi partilerle görüşmelerini de değerlendiren Salman, “2017’den beri birçok siyasi parti vekiliyle görüştüm. Bana, EYT görüşmelerinin bir yıl boyunca sürmesi gibi bunun da süreceğini, fakat sonunda EYT nasıl çözüldüyse staj ve çıraklık mağduriyetinin de çözüleceğini söylediler. Bu mağduriyetin 2024 seçimlerinden önce bitirileceği belirtildi” dedi.

Editör: Vadi Sağdıç