Uykuda Dil Isırmak
Eğer sık sık dilinizi ısırıyorsanız, enfeksiyon ve “tarak” denilen durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle dilinizi ısırdığınızı fark ettiğinizde tedavi yolları aramaya başlamanızda fayda var.
Uyurken Dilimi Isırıyorum Neden?
Uyurken dili ısırmak birçok nedenden kaynaklanabilir. Gündüz ısırılan dil büyük olasılıkla yanlışlıkla olan bir durumdan dolayıdır. Dilinizi gece ısırma olasılığınız gündüze göre daha fazladır. Gece dil ısırılmasının altında yatan sebepler çoğunlukla tıbbidir. Gelin bunlardan bazılarına göz atalım.
Gece Dişleri Bileme ve Sıkma
Dişleri bileme ve sıkma uyku sırasında sizi etkileyebilecek yaygın bir problemidir. Bu durum genellikle dişleri ve çeneyi etkiler, ağrıya ve yaralanmaya neden olur. Ancak dişlerin sıkılması aynı zamanda dilin ve yanağın ısırılmasına da neden olabilir. Geceleri dişlerin bilenmesine ve sıkılmasına neden olan şey henüz tespit edilemediyse de ağırlıklı olarak rüya görme ya da stres ile ilgili olabileceği düşünülmektedir.
Yüzdeki Kas Spazmları
Yüz ve çene kası spazmları gece boyunca dilinizi ısırmanıza neden olabilir. Bu durum çoğunlukla çocuklarda görülür ve sıklıkla çenenin uyku sırasında kontrolsüz bir şekilde titremesine neden olur. Bu spazmları yaşayan insanlar uyku sırasında yüz ve çene kaslarını kontrol edemezler ve sıklıkla dillerini ısırırlar. Bu duruma “faciomandibular miyoklonus” adı verilir.
Lyme Hastalığı
Lyme hastalığının merkezi sinir sisteminde ve bedensel reflekslerde sorunlara yol açtığı bilinmektedir. Bu, dilinizi veya yanaklarınızı yanlışlıkla ısırmanıza neden olabilir.
Lyme Hastalığının Belirtileri:
- Isıya ve soğuğa karşı anormal hassasiyetler.
- Yorgunluk.
- Konuşma bozukluğu.
- Sık ishal.
- Görme değişiklikleri.
- Genel ağrı ve karıncalanma.
Lyme hastalığı olanlar doktorlarının tedavi programına uymalıdır. Lyme hastalığının tedavisi çoğunlukla semptomları azaltmaya yardımcı olan antibiyotik ve destekleyici takviyelerle gerçekleştirilir.
Gece Nöbetleri
Gece nöbetleri dil ısırmalarına neden olabilir. Epilepsili olanlar nöbet sırasında vücutlarının kontrolünü kaybederler. Bu, onların bilinçsizce dillerini ısırmasına neden olabilir. Isırıklar genellikle dilin ucunda ve yanlarında meydana gelir. Dünya çapında yaklaşık 50 milyon insan epilepsi hastasıdır. Epilepsiden kaynaklanan gece nöbetleri çoğunlukla antiseizure ilaçlarla tedavi edilir. Araştırmacılara göre yüzlerinde kas spazmları olanlar ve gece diş sıkma ya da bileme problemleri olanlar da antiseizure ilaçlardan faydalanabilir.
Ritmik Hareket Bozukluğu
Bazı insanların uykuluyken veya uyurken ritmik hareket bozukluğu vardır. Bu, kişinin vücut hareketlerini tekrar tekrar yapmasına neden olur. Çocuklarda sık görülür. Bu hareketler hızlı olursa dil ısırmasına neden olabilir. Çoğu çocuk ritmik hareket bozukluğu ile büyür. Eğer çocuğunuz uyku sırasında dilini yaralıyorsa çocuk doktoru ile konuşmalısınız.
Uyku Apnesi
Uyku apnesi dil ısırmasına sebep olmaz ama uyku apnesi olan birçok insanda dil ısırması görülür. Bunun nedeni uyku apnesi olan kişilerin genellikle dillerinin büyük olması veya uyku sırasında ağızdaki kasların anormal bir şekilde gevşiyor olmasıdır. Gevşemiş kaslar ve büyük bir dil sonucunda dilin ısırılma ihtimali doğal olarak artmış olur.
Uyku Apnesi Belirtileri:
- Yüksek sesle horlama.
- Sabah baş ağrısı.
- Gündüz aşırı uyku hali.
Uyku apnesinden muzdarip olanlar geceleri dişlik giymeyi deneyebilirler. Bu durum kişiden kişiye değişkenlik gösterdiği için öncelikle bir diş hekimine veya doktorunuza başvurun.
Kilo Verme: Aşırı kilolu olmak, uyku apnesinin en önemli risk faktörlerinden biridir. Kilo vermek, solunum yollarındaki basıncı azaltarak belirtileri hafifletebilir.
Sağlıklı Beslenme: Dengeli ve besleyici bir diyet, genel sağlık için olduğu kadar uyku apnesi için de önemlidir.
Düzenli Egzersiz: Düzenli fiziksel aktivite, kilo vermeyi kolaylaştırır ve solunum kaslarını güçlendirerek uyku kalitesini artırır.
Sigarayı Bırakma: Sigara, solunum yollarını tahriş ederek uyku apnesini şiddetlendirebilir.
Alkol ve Kafein Tüketimini Azaltma: Alkol ve kafein, uyku kalitesini olumsuz etkileyerek uyku apnesini tetikleyebilir.
Uyurken Dil Isırması Belirtileri
Uyurken dilinizi ısırıp ısırmadığınızı anlamak güçtür. Fakat bunu anlamanın bazı yolları vardır. Aşağıdaki belirtiler gece dilinizi ısırdığınıza dair bir işaret olabilir.
- Dildeki bazı yerlerin kanaması.
- Dilde kızarıklık veya şişlik oluşması.
- Dil ağrısı.
- Dilde kesik izlerinin oluşması.
- Dilde ülser.
- Dilde taraklı kenarların oluşması.
Dil yaralanmaları çoğunlukla herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmeden hızlı bir şekilde iyileşir. Fakat ülser, kızarıklık, aşırı kanama, irin veya yırtılmalara rastlarsanız tıbbi yardım almayı mutlaka ihmal etmeyin.