'Tutarlılık'; siyasette, öncelikle tuttuğunuz kurum veya oluşumun sürekli yanında olmak, desteklemek, kimi zaman da olumsuz bir tavır sergilese de onu desteklemek, ne olursa olsun ondan vaz geçememektir!.. Aidiyet duygusudur yani.

Lider toplumlarının temel özelliği budur. Tüm ,teokratik, monarşik ve otokratik yönetimler,var olma ve varlığını sürdürme geleneğini bu algıya borçludurlar.

Bizim toplumda da, tuttuğu takımı veya partiyi destekleme konusunda vefasızlık asla affedilen bir durum olmadığı için buna tevessül dahi edilemez. Edilirse neuzibillah!.. Allah yardımcısı olsun!..

Tutulan ise, çoğunlukla tutarsızlıklar gösterir, beklentileri karşılamaz; ama, ne gam!..

Şöyle ki, takım şampiyonluğa oynar ve taraftarları da bunun için ayağa kaldırmışken, gider olmadık hatalar yapar, kötü bir takıma yenilir; ümitleri berhava eder, büyük bir hayal kırıklığı yaşanır…Ama takımın üst yapısı bilir ki, taraftarlar, takımı desteklemekten asla vaz geçemezler…

Siyasi yapılarda bu durum, daha çetrefillidir. Bir idealin savunucusu olarak ve onlara destek vererek ancak 'o ulvi hedefe' ulaşılabileceğini söylerler size…Desteğinizi alırlar. Ama, başka şeyler yaparlar. İşin garibi 'neden böyle yaptınız' diye soracak olursanız cevap da hazırdır: 'Ne yapalım koşullar böyle!'

Siz koşulların değişmesi için çaba göstermedikçe, iradenizi; sürekli ,basiretsiz, ilkesiz kişilerin inisiyatifine devrettikçe de bu durumdan kurtulamazsınız…

Takım taraftarı olmakla, parti taraftarı olmayı 'ya, ya, ya…şa, şa, şa!..'pratiğinin dışına çıkaramadıkça; sürekli 'hakem golümüzü saymadı, babaanne!' yakınmalarından da kurtulamazsınız…

Doğu toplumlarının temel özelliği, lider toplumları olmalarıdır. Yani düşünceden daha çok, kişilerin arkasından giderler. Bu kimi zaman peygamber, kimi zaman padişah veya kral, şeyh, şef, reis,ağa,bey… olur.

Doğu toplumlarının bir başka talihsizliği de çok fazla lider yetiştirememiş olmalarıdır. Bunca din, peygamber, devlet, oluşturmalarına rağmen!..

Liderleri sayın ,kaça kadar sayarsınız?

Demokratik, kolektif akılla yönetilmeyen ve sürekli kurtarıcı lider arayan doğu toplumlarından biri de biziz!..

Yaşadığımız sorun da budur…