Öğretmen atamalarında kullanılan puanının hesaplanmasına, üç aşamalı olarak uygulanan KPSS, genel yetenek- genel kültür, eğitim bilimleri ve alan bilgisi sınavlarından aldıkları puanlar etki ediyor.

Geçen hafta yapılan KPSS sınavında, adaylar, genel kültür ve genel yetenek ile eğitim bilimleri sınavlarına girmişlerdi. Bu hafta sonu da alan bilgisi sınavına girecekler. Sınav 16 alanda(branş) uygulanıyor.

Bu arada, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM),geçen yılın, 2017 KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi sınavının değerlendirme raporunu yayımlandı.

Bu rapora göre;2017'de uygulanan sınavda,260 bin 805 adayın sınavı geçerli sayıldı, sınava katılanların yüzde 69'u kadın, yüzde 31'i erkek adaylardan oluştuğu belirtildi.

Yeni mezun öğretmenlerin, fen, fizik, kimya, matematik gibi temel bilimlerde 50 sorudan ortalamada 10'unu doğru yaptığı, kendi alanlarında başarısız oldukları görüldü.

ÖSYM öğretmenlik alanında en başarılı üniversiteleri de açıkladı.

OMÜ, Okul öncesi öğretmenliğinde 8. Sırada yer alırken diğer alanların hiçbirinde ilk ona bile giremedi. İkinci, üçüncü üniversite açılsın, diyenler, Üniversitenin, sadece bina, kadrolaşma ve esnafın para kazanma aracı olmadığını; bilim üretmesi gerektiğini düşünürler mi acaba…

Yanlış sistemde doğru çark olmaz. Eğitim sistemimizin içler acısı durumunu ortaya koyması açısından bu sonuç bile her şeyi anlatmaya yeter.

Öğretmeni değersizleştirme, toplum nezdinde itibarını düşürme, anti demokratik uygulamalarla bıktırma, yıldırma politikaları ile sosyal ve ekonomik yetersizlik içinde çalışmaya mahkum bırakmanın sonucu bu. Artık tercih edilen bir meslek olmaktan çıkmış bu iş.

Yetiştirmeyi de beceremiyoruz, veriler ortada. Sadece alan bilgisi yetersizliği de değil sorun. Pek çok konuda nitelikli öğretmen yetiştiremiyoruz. Sistem, elindeki deneyimli öğretmenleri de özel okullara kaptırıyor. Kamu eğitiminin açmazlarından biri de bu. İyisini yapamıyoruz, var olana da sahip çıkamıyoruz. Sonra dönüp, 'biz nerde yanlış yapıyoruz?' diye şaşırıyoruz.

İngiltere, eğitimde 'karatahta'ya geri döndü! Duydunuz mu? Eğitimde ; tablet, bilgisayar, teknoloji değil; insan, özellikle de öğretmen faktörü önde geliyor!..

Alpaslan ÇEPNİ