n

n

n

n

n Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya’nın Saint Petersburg kentinde “Rusya-Türkiye Üst Düzey İşbirliği 4. Toplantısı” ardından düzenledikleri basın toplantısında iki ülke arasındaki ticaret hacmini 2020 yılı için 100 milyar dolar olarak hedeflediklerini açıkladı.

n

n

n

n Bilindiği üzere iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2012 yılı itibariyle 35 milyar dolar seviyelerinde. Rusya’dan ülkemize 4 milyona yakın Rus turist geliyor. Türk müteahhitlerinin Rusya’da yüklendikleri proje tutarı 50 milyar dolar mertebelerine ulaşmış durumda. Rusya, ülkemizde yatırım tutarı yaklaşık 20 milyar doları bulan nükleer enerji santrali projesini (Rosatom-Akkuyu) uygulamaya hazırlanıyor. Rusya, Türkiye’nin enerji tedarikinde birinci sırayı almakta. Finans sektöründe de karşılıklı yatırımlarda gelişmeler bulunuyor. Rusya’nın “GAZ” marka araçlarının ülkemizde üretimi konusunda işbirliği oluşturulmuş durumda.

n

n

n

n Anlaşıldığı üzere dış politikada zaman zaman görüş farklılıkları olsa da Rusya ile ticari işbirliklerimiz artmaya devam ediyor.

n

n

n

n Arzu edilen seviyede olmasa da Rusya ile ticaretimizi artırmak zorundayız değerli okurlar. Zira 60 milyar dolara ulaşan enerji ithalatımızın büyük bir bölümünü Rusya’dan yaptığımız gerçeğini unutmamalıyız. Birçok gelişmiş ülkenin stratejik yatırımlarda bilgi paylaşımı ve geliştirilmesine sıcak bakmamasına karşın Rusya’nın bu konuda daha olumlu yaklaşması ise ikinci hatırlatmam gereken bir husus.

n

n

n

n Dünyanın en büyük coğrafyasına sahip olan Rusya’da 140 milyon kişi yaşamakta. Nüfusunun büyük bir bölümünün Batıda yaşadığı Rusya’da tıpkı ülkemizde olduğu gibi bölgeler arası gelişmişlik farklılıkları bulunmakta. Rusya 2012 Dünya Yatırım Raporu’na göre yatırım yapılabilecek en iyi sekiz ülke arasında yer almakta. Ülke Dünya Ticaret Örgütü’ne üye ülkeler statüsünde. 2011 Dünya Bankası verilerine göre Rusya Avrupa’da beş büyük iş gücüne sahip ülkeler arasında bulunuyor. Rusya, ülkemizin hem ihracat hem de ithalatında ilk beş ülke arasında bulunuyor. İşletme kurmanın 18 gün olduğu Rusya’nın kalifiye iş gücüne erişim puanı 5,9 ile iyi bir oranda. 2013 yılı ocak-haziran döneminde 147 Rus girişimci, ülkemizde yatırım yaptı.

n

n

n

n Genel ekonomik verilerden Samsun özeline geçecek olursak eğer ülkemizin Rusya ile artan ticaret hacminden Samsun arzu edildiği kadar pay alabiliyor mu sorusunu kendimize sormak gerekiyor.

n

n

n

n Samsun’un Rusya ile olan ticaret hacmini artırmasının hedeflendiği Samsun-Kavkaz Tren Feri hattının faaliyete geçtiği ilimizde 212 adet ihracatçı firmamız bulunuyor. 2013 Ocak-Ekim dönemi itibariyle toplam 341 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmiş ilimizden. Toplamda 149 ülkeye ihracat gerçekleştiren Samsun’un ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında Rusya % 5,6’lık rakamla (Yaklaşık 19 milyon dolar) beşinci sırada yer alıyor. İlk sıralarda Almanya, Irak, Azerbaycan ve Hollanda bulunuyor. Samsun’dan Rusya’ya yaptığımız ihraç konusu ürünlerin başında 7’lik gibi yüksek rakamla “Yaş Sebze ve Meyve” birinci sırada gelirken “Deri ve Deri Mamulleri” &’lık rakamla ikinci sırada, “Tekstil ve Hammaddeleri” ise ,7’lik rakamla üçüncü sırada.(TİM Verileri)

n

n

n

n Samsun’un Rusya ile olan ticaret hacmini yükseltebilmek ve ihracatı artırabilmek konusuna odaklanmamız, ilimizin 1 milyar dolarlık ihracat rakamı hedefini yakalayabilmek adına da yerinde bir çalışma olacaktır.

n

n

n

n Sağlıcakla

n

n Kadir GÜRKAN

n