Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, son günlerde yaşanan Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık hakkı tanıyacak çalışmayı değerlendirdi. Samsunlu vatandaşların zaten istihdam sorunu yaşadığını kaydeden Zeybek, ''Samsun'da İstiklal Caddesi'nde, Mecidiye Çarşısı'nda, sahillerde tamamen başıboş, kontrolsüz biçimde dolaşıyorlar. Kim bunlar? İkametgahları var mı? İsmi, cismi kendisi belli mi?'' diye sordu.

HALKA SORALIM

Ortadoğu'da Suriye'yi karıştıran en büyük aktörlerden birisinin AK Parti hükümeti olduğunu ifade eden Zeybek, ''Ortadoğu'da bu sürecin bizi en kötü şekilde etkisi altına alacağını biliyorduk. En başta insanların bu şekilde mağdur edilerek iltica edilmeleri, yerlerinden yurtlarından göç edilmesi doğru değildi. Bunun bu şekle gelmesini sağlayan AKP hükümeti ve Tayyip Erdoğan'dır. Gelinen noktada siyaseten, iltica edenlere vatandaşlık vermeye kalkılırsa doğru olmaz. Neye göre bu insanlara vatandaşlık sağlayacaksınız? Bir mahiyeti olması lazım bu işin. Bu insanlar Irak'ta Suriye'de barış sağlandığı zaman yurtlarına gidecek midir? Gidecektir. Oy devşirmek için bu insanların burada kalmalarını sağlamak istiyorsanız bunun bedelini ödemek zorundasınız. Bizim bir Tayyip Erdoğanımız var, ikide bir her şeye referandum der. Halka şimdi sorsun o zaman vatandaş buna onay veriyor mu?'' ifadelerini kullandı.

SAMSUN'DA ZATEN İSTİHDAM YOK

Samsun'da sığınmacıların İstiklal Caddesi'nde, Mecidiye Çarşısı'nda ve sahillerde başıboş, kontrolsüz biçimde dolaştıklarını söyleyen Zeybek sözlerini şu şekilde sürdürdü: ''Kimdir bunlar? İkametgahları var mıdır? İsmi, cismi kendisi belli midir? Bunların tespiti yapılmış mıdır? Biz çoğunun yapılmadığını biliyoruz. Zaten Samsunlu vatandaşların istihdamı sağlanamıyor, çoğu insanımız fakir fukara açlıkla boğuşuyor. İş bulabilmek için her gün yüzlerce insan kapımızı çalıyor. Bizim vatandaşlarımız zaten iş bulamıyor, iş sahası yok. Onlar belki buraya gelirken ganimetlerini getirip, mülkiyet almış olabilirler. Ama sadece mülkiyetle hayat sürmüyor. Bu ülkenin toprakları öyle kolay kolay elde edilmedi. Kurtuluş Savaşıyla beraber kanla elde edildi. Bunu bilmeyenler farklı hareket etmeye çalışıyorlar, doğru bulmuyorum.''

Zerrin SOMUNCU