Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, TBMM'de 533 sayılı torba yasa görüşmelerinde söz alarak, hükümeti eleştirdi.

Zeybek, "Hükümetin elinde bulundurduğu tarım işlemelerini sattığını ve kiraya verdiğini biliyoruz. Bu kanundaki asıl hedef, köylünün elinde kalan verimli meralar ve ortak alanlardır. Peki, bu değerli alanları köylüden alıp kime vereceksiniz?" dedi.

ÇİFTÇİDEN YANA OLMADIĞINIZI BİLİYORUZ

Hükümetin çiftçiden yana olmadığını savunan Kemal Zeybek, "Her türlü tarım ürününü 16 yıldır İthal ediyorsunuz. Köylü, ürettiği ürünlerden zarar ettiği için üretimi bıraktı. Türkiye'de on yıl önce buğday ekim alanı 9 milyon hektarken 2017 yılında 7 bin hektara düştü. TÜİK verilerine göre 2005 yılında 41,2 milyon hektar ekili alan varken, 2010 yılında ekili alan 38 milyon hektara geriledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise 27 milyon hektar ekili alanın 23 milyon hektara düştüğünü açıklıyor. Bakanlık ile TÜİK verileri çelişiyor, bu durumda vatandaş size nasıl güvensin?" diye konuştu.

İHRACAT DESTEKLENSİN!

Türkiye'nin önemli bir tarım ülkesi olduğunu ifade eden Kemal Zeybek, "Ülkemizin birçok noktasında patates, soğan, sarımsak depolarda çürümeye terk edildi. Hükümet yetkilileri ihracatı desteklemeli ve ürünlerin satışını gerçekleştirmelidir. Üretici, ürünlerden kar edemediği için bankalara, kooperatiflere, birliklere zorunlu olarak borçlanıyor. Bunun sebebi AKP'nin uyguladığı yanlış tarım ve hayvancılık politikalarıdır. Üretimin yanında yer almak, üreticiyi desteklemek sosyal devletin görevidir. Üreticinin, borç faizleri silinerek borçların ertelenmesi ve ödeme kolaylıklarının sağlanması en büyük beklentisidir. Çiftçi topraktan koparılmamalıdır" ifadelerine yer verdi.