TBMM Başkanı İsmail Kahraman, dün akşam, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu'nda, İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği AY-BİR'in düzenlediği '6. Yeni Türkiye Konferansı' kapsamında, "Yeni Türkiye ve Yeni Anayasa" konulu konferans verdi.

1982 Anayasası'nın herhangi bir yerinde Allah lafzının geçmediğini kaydeden Kahraman, "Anayasa inanca göre tasnif edildiğinde, bu 82 Anayasası da, 61 Anayasası da dindar anayasalardır. Neden? Resmi tatiller, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı'dır. Din dersleri mecburidir ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar anayasadır. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dünyada üç anayasada laiklik var. Fransa, İrlanda, bir de Türkiye'de var. Tarifi de yok. İsteyen, istediği gibi bunu yorumluyor. Böyle bir şey olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım" şeklinde konuştu.

CHP'Lİ LEVENT GÖK: ŞİDDETLE KINIYORUM, MECLİS BAŞKANI DERHAL İSTİFA ETMELİ

CHP Grup Başkanvekili Gök, "Meclis Başkanının bu sözlerini şiddet kınıyorum, bu sözleri kabul edemeyiz. Böyle bir Meclis Başkanı, TBMM'nin Başkanlığını yapamaz. Böyle bir tabloyu kabul edemeyiz, Meclis Başkanı derhal istifa etmelidir." diye konuştu.

Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "Milletvekillerinin oylarıyla bu makama seçilen Meclis Başkanı ile ilgili nazik dil kullanmanızı rica ediyorum." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, TBMM Başkanı Kahraman'ın bu sözleri hangi bağlamda söylediğini bilemediklerini ifade ederek, "Sayın Başkan buna ilişkin bir değerlendirme yapacaktır herhalde. AK Parti'nin laiklikle ilgili problemi yoktur. Anayasa taslağında böyle bir gündemimiz de yoktur." ifadesini kullandı.