n

n
n Bu hafta Ondokuzmayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu nda “Ar-Ge ve İnovasyona Yönelik Devlet Destekleri” konulu toplantı düzenlendi.Başta Samsun Valimiz Sayın Hüseyin AKSOY olmak üzere, OMÜ Rektörümüz Prof.Dr. Hüseyin AKAN, üniversite yönetimi ve akademisyenler, kamu yöneticileri, yerel yönetimler, meslek odaları ve sivil toplum örgüt yöneticileri ve öğrencilerimiz salonu doldurmuştu. İlgi nedeniyle dışarıda kalan katılımcılar da vardı. İşin açıkçası, yakın zamanda birçok toplantıda bu ilgiyi pek görmemiştim.
n
n
n
n Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, KOSGEB, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu yetkilileri katılımcılara “Ar-Ge ve İnovasyona Yönelik” vermekte oldukları destekleri anlattı.
n
n Küresel ekonomide kendisine hedef koyabilme cesaretini gösteren ülkemizin bu hedefe ulaşabilmekteki en önemli argümanlarından bir tanesi Ar-Ge ve İnovasyon. Bunun içindir ki yakın zamanda kurumların “Ar-Ge ve İnovasyona Yönelik” verdiği destek ve teşvikler çeşitlendirildi, erişimi kolay hale getirilmeye çalışıldı.
n
n
n
n Şüphesiz bu hamleler sahada karşılığını bulacak, ülkemizin küresel rekabet edebilirlik gücünü yükseltecektir.
n
n Toplantıda sunum yapan konuşmacıların aktardığı bilgilere göre Samsun;
n
n Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Ar-Ge ve İnovasyona Yönelik” vermekte olduğu desteklerden sadece bir adet SAN-TEZ Projesi ile temsil ediliyor.(OMÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Prof.Dr. Aydın DURMUŞ, Proje ortağı firma ise Ankara’da)
n
n
n
n TÜBİTAK’ın “Ar-Ge ve İnovasyona Yönelik” vermekte olduğu desteklerden yararlanmayı başarabilen yirmi ilin arasında ise Samsun yok. Karadeniz Bölgemizi sıralamada verilen desteklerden aldığı % 0,3’lük pay ile Düzce temsil ediyor.Elbette bu veriler sahanın gerçeğini birebir yansıtmıyor ancak ilgilenenlere de ipucu veriyor.
n
n
n
n Samsun ilimiz ve Karadeniz Bölgemizin Ar-Ge ve İnovasyon desteklerinden yararlanma çabası çok az.İşletmeler ve Kurumlar için ciddi bir maliyet, zaman, donanım ve nitelikli personel istihdamı gerektiren Ar-Ge ve İnovasyon konusunda neden devletin desteklerinden yararlanmayız?
n
n
n
n Bizim işletmelerimiz ve kurumlarımızın desteğe gerçekten ihtiyacı yok mu?
n
n
n
n Evet değerli okurlar, elbette bizim işletmelerimiz ve Kurumlarımızın Ar-Ge ve İnovasyon konusunda ciddi anlamda desteğe ihtiyaçları var. Ancak bu desteğe erişimin olmazsa olmazı olan üniversite sanayi işbirliğini sağlayamadıklarından, işletmelerimiz desteklerden yararlanamıyorlar.
n
n
n
n Konuyla ilgili olarak bize düşen görev üniversite sanayi işbirliği kültürünün gelişimi, somut çıktılarının alınabilmesi süreçlerine müdahil olabilmek, olumlu katkı koyabilmek.
n
n
n
n “Düne takılıp, dünde kalmak” yerine “Dünden çıkarılması gereken dersleri çıkararak, bugünü yaşayan ve yarınları birlikte planlayan” bir anlayışla, mazeret üretmek yerine çözüm üretmeyi benimseyen, resmin bütününü görebilirken ayrıntılarını da irdeleyen bir yaklaşımla bu sorunun üstesinden hep birlikte gelebiliriz.
n
n
n
n Sağlıcakla
n