Geçen hafta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, TEPAV işbirliği ile Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi belirlendi.

Listenin başında Antalya'da üretim yapmakta olan 'ARES Tersanecilik San. Ve Tic. A.Ş.' firması yer aldı. Ares birincilik kürsüsüne yüzde 4472'lik rekor bir büyüme oranıyla çıktı. Geçmişi balıkçılık ve taka imalatına dayanan ve on yıllık bir geçmişe sahip olan Ares'in kurucuları Sürmeneli Kalafatoğlu ailesi. Geleneksel tekne üretimine alüminyum, çelik ve kompozit gövdeli tekne üretimini de ekleyen Ares özellikle savunma sanayinde yakaladığı ve niş bir alan olan askeri tekneler (Karakol botları, muharip gemiler, destek gemileri vb.) segmentinde hızlı bir büyüme göstermiş. Katar İçişleri Bakanlığı için yürürlükte olan yüksek süratli karakol botları projesiyle Ares, Türkiye'ye 300 milyon dolar döviz girişi sağlıyor. Üretiminin neredeyse yüzde doksanını ihraç ediyor.

Listenin 66. Sırasında Samsunlu bir firmamız 'Kuzey Kardelen Isı Sanayi' yüzde 211,7 büyümeyle yer aldı. Meslektaşım Mak.Müh. Harun Reşit Özer'in sahip olduğu firma ısıtma sektöründe niş bir alan olan katı yakıtlı kaloriferli soba üretimi yapıyor. Geleneksel ısıtma cihazı olan sobaları günümüz teknolojisiyle buluşturarak kullanıcılarına hem soba hem de kalorifer konforunu sunuyor. Dünyada en adaletli dağılımı bulunan enerji kaynağının kömür olduğunu düşündüğümüzde birçok doğrunun biraraya geldiğini görebiliyoruz.

Yine listenin 75. Sırasında Samsunlu bir firmamız 'Samsun Yurt Savunma San. Ve Tic. A.Ş.' var. İsim değişikliğinden dolayı çıkaramayan olabilir Canik55.

Samsun Yurt Savunma yüzde 186,4'lük bir büyüme ile 75. sırada yer alması aslında sürpriz değil. 1998 yılında benim de görev aldığım "Doğu Karadeniz Silah Projesi" kapsamında 'Canik' marka çelik gövdeli tabanca üretimiyle savunma sanayine giren firma polimer gövdeli tabanca üretimiyle niş bir alan yakalayarak büyümesini hızlandırmış , üretiminin yüzde yetmişini direkt/dolaylı ihraç etmektedir. Tabanca üretiminin yanı sıra otomatik tüfek, bomba atar ve keskin nişancı tüfeği parçalarının üretimi ile Türk Savunma Sanayine açılan Samsun Yurt Savunma Sanayi şuan ASELSAN, TAI, ROKETSAN ve MTU GmbH ile proje tabanlı üretimler yapmakta.

ATAK/T129 Helikopteri, Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı (HÜRKUŞ), Cirit Füzesi ve UMTAS Projeleri gibi Türkiye'nin en önemli Egemen Sistem Projelerine sistem üretimleri ile dahil olan Samsun Yurt Savunma Sanayi yakın zamanda Amerika'da 'Canik USA' adı altında silah üretimine başlamayı hedeflemektedir. 2017 yılında Samsun Yurt Savunma Sanayinin büyümesini artırarak daha üst sıralarda yer alacağını düşünüyorum.

Üreten yüzlerimizi tebrik ediyor, başarılarının artarak devam etmesini temenni ediyorum.

Farkındaysanız bu şirketlerimizin başarılarında ortak özellik: Sektörlerinde niş alanları bulabilmek, Sürdürülebilir alanlara odaklanabilmek, ihracat kabiliyetine erişebilmek olarak karşımıza çıkıyor.

Hiçbir başarı tesadüf değildir.

Sağlıcakla

Kadir GÜRKAN