Dünyadaki ekonomik ve sosyal gelişmelerin tam ortasında enerji ve enerji kaynaklarının kullanımı gelmektedir. Birçok ekonomik gelişmenin referans noktasında yer alan enerji, aynı zamanda Ortadoğu´da devam etmekte olan savaşların ana sebebi.

2008 Yılında 150 dolar mertebelerini gören petrolün varil fiyatı ne olmuştur da bugün 37 dolar mertebelerine gerilemiştir?

Dünya genelinde yeni petrol rezervleri mi bulunmuştur, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimden dolayı petrole olan talep mi azalmıştır, enerji verimliliği talebe negatif etki mi oluşturmuştur?

Kaya Gazı ve petrolü üretimine yönelen ABD kongre liderleri, 40 yıllık petrol ihracat yasağını kaldıran mali plan üzerinde anlaşmaya neden varmıştır?

Evet değerli okurlar, enerjide net bir paradigma değişimini birlikte yaşıyoruz.

Ortadoğu¬´ya özgürlük ve demokrasi getireceği iddia edilen operasyonların kan ve gözyaşının yanı sıra petrol üretiminde artış getirdiğini göremiyor muyuz?..

Uzmanlar, küresel petrol arzın toplam ham petrol talebinden günlük 2,5 milyon varil daha fazla olduğunu ve bunun petrol fiyatlarını daha da aşağı çekebileceğini öne söylemiyorlar mı?

Petrol fiyatları üzerinden kurgulanan yeni senoryada, revizyona gidilmeden Aytun Bilgin´in hazırlamış olduğu ´Petrol İhracatçısı Ülkelerin Bütçelerine Göre Başa Baş Petrol Fiyat Seviyeleri´ grafiğine bakalım.

1 Numara ile gösterilen seviyede Birleşik Arap Emirlikleri 69$ , Katar ve Kuveyt 70$ , Umman 74$ olarak görülüyor. Bu ülkelerin bütçeleri belirtilen petrol varil fiyatları ile denk hale gelmektedir.

2 Numara ile gösterilen seviyede Suudi Arabistan 92$ ile bulunuyor.

3 Numara ile gösterilen seviyede Rusya 100$ ile yer alıyor. Yani petrolün varilinin 100$ altına inmesi durumunda Rusya´nın bütçesi açık veriyor.Günümüzde petrol varil fiyatının 37$ olduğunu dikkate aldığımızda Rusya´nın agresif tavırlarını,Suriye´ye birden ilgi duymasını anlayabiliriz. Uzay araçları üretebilirken ütü üretemeyen, küresel ekonomik sisteme entegrasyonda zorluk çeken Rusya´nın petrol fiyatlarının bu bantta seyretmesi durumunda gerçekten işi zor.
4.Numara ile gösterilen seviyede Libya 110$ ve Irak 115$ bulunuyor. 5 Numarada Nijerya 118$,Cezayir 119$ ve Venezuella 120$´la bulunuyor. 6 Numara ise 135$ ile Bahreyn ve 137$ ile İran yer alıyor.

Anlayacağınız petrol ihraç eden ve bütçesini petrol gelirlerine göre oluşturan ülkelerin başta Rusya ve İran olmak üzere işleri gerçekten zor.

2016 yılında bu yeni enerji paradigmasının çıktılarını birlikte göreceğiz.

Sağlıcakla