Günümüzde flash disk ya da USB olarak bildiğimiz cihazlar bize elektronik dosyalarımızı yanımızda taşıyabileceğimiz kolay bir ortam sağlıyor. Fakat bu cihazlar kolaylıkla bilgisayarlarımız için bir güvenlik zafiyetine dönüşebilir.

Bunun bir örneğini WikiLeaks tarafından sızdırılan belgelerde CIA tarafından kullanılan ve USB'ler üzerinden bilgisayarlara bulaştırılan çeşitli zararlı yazılımlarda görüyoruz.

Peki bu cihazların taşıdığı potansiyel güvenlik riskleri neler?

Flash disklerin çalışma şeklini değiştiren saldırganlar bu şekilde flash diskleri üç farklı yolla kullanabilir;

  1. Bilgisayarınıza taktığınız flash disk bir klavye gibi davranabilir ve bilgisayarınıza zararlı yazılım kurabileceği gibi dosyalarınızı da çalabilir.
  2. Flash disk kendisini bir ağ kartı olarak tanıtabilir ve internette girdiğiniz siteleri manipüle ederek sizi kandırabilir.
  3. Flash disk kendisini bilgisayar açılışı sırasında çalıştırabilir ve antivirüs korumasına takılmadan zararlı yazılım çalıştırabilir.

Korunmak için neler yapmalı?

  1. Bilmediğiniz flash diskleri bilgisayarlarınıza takmayın. Bu flash disk arkadaşınızdan da geliyor olsa zararlı olabilir. Dikkat etmenizde fayda var.
  2. Flash diskinizi şifreleyin.
  3. Bilgisayarınıza takılan flash diskleri güvenlik kontrolünden geçirmesi için bir antivirüs programı kullanın. Fakat unutmayın; antivirüs sizi zararlılardan tamamen korumaz.
  4. Flash disk bilgisayarınıza takıldığında otomatik olarak çalışıyorsa bu seçeneği kapatın.
  5. Flash diskinizde tuttuğunuz önemli bilgilerin kullanımı bittiğinde ya da içindekilerle işiniz bittiğinde temizleyin.
  6. Flash diskinize erişim için şifre koyun.